Vinden hälsar försiktig på trädkronorna. Vatten spelar sin melodi i ett fall. Annars är det tyst. Hit når inget oväsen från människa eller maskin. Herrtorps qvarn ligger mitt i naturen, men är ändå inte helt avsides. Under sommarsäsongen sjuder det av liv här när människor vill uppleva det som gått förlorat i staden. Driver gästgiveriet gör Stanley Larsson och Hanna Andersson.

— Mycket som vi gör går hand i hand med naturen, det är viktigt, säger Stanley Larsson.

Han har ägt gästgiveriet sedan 2001 och har sedan dess satsat på att ge besökare en naturnära upplevelse.

— Stället som sådant har alltid lockat mig. Det är en naturskön miljö och som visionär och entreprenör såg jag en stor potential, säger Stanley Larsson.

Naturnära miljö

Mycket har hänt under 16 års ägande. Successivt har sambon Hanna Andersson engagerat sig mer och mer. De senaste tre åren har hon blivit mer drivande och är nu till exempel köksansvarig, bland många andra sysslor. Paret är var för sig uppväxta i naturnära miljö och nu både lever och arbetar de tillsammans på det viset.

— Jag upplever en otrolig glädje av att naturen bara är som den är. Det är inget val att leva som vi gör, det är ett behov, säger Hanna Andersson.

Stanley Larsson fortsätter:

— Vi har valt att leva nära naturen. För oss skänker det störst mening.

Intresset för naturen genomsyrar allt arbete på Herrtorps qvarn. Maten ska vara ekologisk och närproducerad. Det som serveras i köttväg är oftast vilt och fisken fångas helst på egen hand.

Annons

— Det är en jättesak, det ska vara naturligt. Vi har jagat och fiskat sedan barn. Potatisen är från ett ekologiskt småjordbruk som drivs enbart med hästkraft, säger Stanley Larsson.

Besök från Skåne

Familjen Brink från Svedala nere i Skåne har stannat till vid gästgiveriet för att äta. Familjen har firat midsommar i Värmland och på vägen ner såg de skylten för Herrtorps qvarn och bestämde sig för att stanna. Sofie, Maya och Mija är på plats tillsammans med föräldrarna Cecilia och Mikael för att stilla sin hunger. Det är viktigt vad som serveras på tallriken.

— Vi gillar inte McDonalds, säger Mikael och Cecilia fyller i:

— Vi vill ha riktig mat.

På köpet fick familjen en idyll, enligt föräldrarna som beskriver miljön som väldigt vacker.

Naturen är också i fokus när det kommer till rummen som gäster kan övernatta i. Rummen är designade i naturfärger och med material som linne för att ge rätt känsla. Mycket har gjorts under renoveringar sedan Stanley Larsson tog över. Hanna Andersson menar att sambons konstnärliga sinne ligger bakom mycket och Stanley Larsson pratar om skaparanda.

— Jag fängslas av en plats och ser vad det kan bli av den. Form och skapande ligger mig varmt om hjärtat, säger han.

Lång historia

Stanley Larsson arbetar under vinterhalvåret som fastighetsskötare, vilket kommer väl till pass när det finns ett helt gästgiveri att sköta. Renoveringar av den historiska miljön sköter han framför allt på egen hand. Den nuvarande byggnaden där det mesta av verksamheten äger rum är från 1880-talet, men Herrtorps qvarn har en betydligt äldre historia än så.

Det finns skriftliga källor som bevisar att Magnus Ladulås redan på 1260-talet löste en tvist gällande verksamheten i området. Efter det skötte nunnor från Gudhems kloster kvarnverksamheten fram tills Gustav Vasa och reformationen. Området har också hyst kaptensbostäder för Skaraborgs regemente. 1985 tog Rune Ros över och gjorde om den nuvarande byggnaden till vandrarhem och öppnade kanotuthyrning.

Nu finns det mängder med aktiviteter för besökare. Förutom att bo i lägenhetshotellet och äta mat och fika finns det också möjlighet till olika typer av gruppsamlingar. Det går fortfarande att hyra en kanot och ge sig ut på egen hand, men den kanske mest populära aktiviteten är bäversafari. Varje enskild tur under de senaste två åren har sett bäver. Stanley Larsson guidar varje sällskap.

— Bäversafarin är en fantastisk tur. Det är en fullkomlig naturupplevelse, säger han.

Hanna Andersson fortsätter:

— Det är en meditativ resa, du har fokus och är i nuet. Det är härligt, säger hon.

Undangömd pärla

Besökare kommer hit av olika anledningar, men det natursköna läget verkar allt som oftast vara i fokus. Birgitta och Viola Borg är på plats tillsammans med dottern och barnbarnet Emma Brotoft. Sällskapet har hört talas om gästgiveriet via ryktesväg på jobbet.

— Det är idylliskt, säger Emma Brotoft och sedan fortsätter hennes mamma:

— Miljön är fin på alla sätt, det är en undangömd pärla.