Den första kakan kom till långt tidigare, redan 700 e. Kr. i Persien - det var ett läkebröd, vars smak liknande vår pepparkaka. På 1500-1600 talen var kakorna flottyrbakade, typ struvor. Gustav Vasa var en stor älskare av sötsaker, men det påverkade hans tänder så illa att de ruttnade, vilket som bekant leder till mycket dålig andedräkt.

Kaffe kom till Sverige första gången vid mitten av 1600-talet, men först på 1800-talet är drycken spridd över landet och kafferepen kommer igång som en social umgängesform. Gjutjärnsspisen revolutionerar bakningen och socker har blivit tillgängligt, nu blir en tid för sockerkakor.

Annons

Långt in på 1900-talet var kafferepen vanliga, det skall vara sju sorters kakor och trugandet var en del av ceremonin kring kafferepet. Inbjudna var bara kvinnor och ibland prästen. I och med att kvinnorna började förvärvsarbeta minskade kafferepen. Istället övergick man till att fika. Uttrycket fika uppstod på 1910-talet. Efter första världskriget kom kanelbullen, efter andra världskriget kom mandelkubben. På 1970-talet minskade kunskapen att baka kakor och antalet kaféer minskade så småningom.

Sedan 1980-talet har vi haft en ny våg med kaffehus, som inte bara serverar vanligt kaffe, utan espresso, latte, macchiato etc. Det allra senaste är att hälla godissirap i kaffet. Till detta äts kladdkakor, cup cakes och jättemuffins.

Christina Ström har emellertid också noterat den allra senaste trenden. Kafferepskonceptet är tillbaka! Man dricker kaffe ur små guldkantade koppar och kakorna har blivit små igen, gärna med havre för att anknyta till den starka hälsotrenden.

Det blev en söt historia, som Christina Ström berättade, men också en mycket intressant historisk inblick i småkakans liv. Avslutningsvis bjöd Christina alla SPF Seniorerna i Kyrkans hus på ett hejdundrande kafferep med sju sorters hembakade kakor som representerade fyra århundradens kakor.