Kraven är stora.

Måttbandet att mäta midjan med är en förföljare som inte går att bli kvitt, bilden i spegeln blir en maskerad vrångbild som snart tar över hela scenen, träningshetsen pressar och de duktiga och ambitiösa flickorna med rätta list-smaken för musik kör på med ett vinnande leende tills de slutar som vrak.

Men det finns utvägar - det går att trasa sönder kraven som ställs på dagens unga kvinnor, som lever under press rån både sig själva och omgivningen.

Dansgruppen Insight Dance från Skövde gav föreställningen Good Girl i Folkets park på lördagen.

Annons

Den timslånga förställningen innehöll nästan uteslutande dans, men en talad introduktion ringade in både budskap och målgrupp; en uppmaning till kvinnor att gå sin egen väg.

— Vi vill dansa för alla kvinnor i det här rummet. Du är inte ensam.

Kärnan Ida Persson, Erika Marin och Josefine Forslund har samlat tolv skickliga dansare kring sig från en rad orter i Skaraborg.

De är tekniska drivna, och de tar sig an en koreografi som tydligt uttrycker budskapet om hur unga kvinnor ständigt ställs inför krav som kan blir övermäktiga att bemästra. Allt görs i en sparsmakad men skickligt använd scenografi.

Föreställningen hade premiär i oktober, och har sedan dess spelats flera gånger, bland annat på skolor.

Dansarna kan sin föreställning. Det är välrepeterat på detaljnivå, tajt och uttrycksfullt, i allt från små konstellationer av dansare till de delar av föreställningen där hela kompaniet är inne på scenen.

De ungefär 100 åskådare som fyllde de flesta av publikplatserna i Folkets park gillade det de fick se, och hyllade dansarna både under och efter föreställningen.