Dagen inleddes med formalia och att hovrätten berättade att de tagit del av tingsrättens dom. Den beskrevs i korthet innan vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm fick börja med sin sakframställan.

Han berättade om omständigheterna som man känner till kring Lisa Holm försvinnande, om sökandet under veckan i juni och om att hennes kropp hittades i en arbetsbod på gården Martorp.

Därefter fick rätten ett föredrag om den tekniska bevisningen i målet. Det berättades om Nerijus blod på insidan av Lisas jeans, om att hans frus dna fanns på Lisas trosor, om repstumpar med både Lisas och Nerijus dna samt mycket annat. Kort sagt, de hårda fakta som vi redan visste.

Förmiddagen var i mångt och mycket en upprepning av vad som sagts i tingsrättsförhandlingarna. Den åtalade, Nerijus Bilevicius, som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa satt under hela förmiddagen med blicken vänd bort från Lisa Holms familj. Liksom i tingsrätten satt han hela tiden och pillade med sina händer.

Annons

Frågan om huruvida Nerijus fru måste komma till Sverige eller inte för att vittna lyftes. Nerijus advokat, Inger Rönnbäck, har yrkat på att hon ska kunna höras över telefon då hon har dålig hälsa och att det ska finnas en hotbild mot henne.

– Hälsan kan inte skes som skäl för att inte komma och gällande hotbild känner jag inte till det, sade domaren Linda Hallstedt.

– Vi från åklagarsidan och polisen känner inte till någonting om att det skulle finnas en hotbild mot henne, replikerade Lars-Göran Wennerholm som tillsammans med målsägarbiträdet Tore Brandtler menade att hustrun måste komma till Sverige om hon ska vittna.

Rätten kommer längre fram under förhandlingarna avgöra om hustrun får vittna över telefon eller inte.

Intresset från allmänheten om att följa förhandlingarna på plats var mindre än när tingsrätten tog upp målet, och under måndagsförmiddagen fick alla de som ville plats i säkerhetssalen.

Att Leif GW Persson besökte förhandlingarna väckte stor uppmärksamhet, och fotograferna var måna om att fånga profilen på bild.

Under eftermiddagen väntar ny information när polisen och Palmeutredaren Pål Johansson ska vittna.