Sofia är åtta och ett halvt år och har en bästis, Molly. De är ler och långhalm och leker alltid tillsammans på alla raster. En dag berättar Molly att hon ska till Spanien och bada i två veckor. Det betyder att Sofia blir ensam och hennes värld rasar samman: Hon hatar att vara själv en endaste dag.

I mitten av boken får läsaren veta att Sofia har en diagnos, adhd.

– Jag vill att min lilla bok ska leda till stora diskussioner som är viktiga, säger författaren Annelie Strömberg.

Öka förståelsen

Annelie är bosatt i Skaraborg, hon har jobbat inom skolan, är mamma och har en dotter med aspergers syndrom. Hon är aktiv i Attention Skaraborg som är en intresseorganisation för alla med intresse av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Där får man stöd och framförallt träffa andra som förstår. Det är så viktigt att sprida kunskap och därmed ökad förståelse.

Just nu är hon hemmamamma för att det passar familjen bäst och det trivs hon med väldigt bra.

– Det känns viktigt att skriva om utanförskap, man ska kunna vara sig själv, få hjälp att lyfta fram sina styrkor och vi borde alla försöka se det positiva i varje människa.

Annelie förklarar att bokens Sofia känner sig väldigt utsatt och obekväm.

Annons

– Hon tycker det är jobbigt att använda skolans toalett och klä av sig inför andra efter gympan och duscha. Det tror jag många skolbarn kan känna igen sig i, menar Annelie.

Jobbiga situationer

I boken tas fler jobbiga situationer upp och författaren förklarar att diagnoser är viktiga men det faktum att Sofia har adhd tycker hon inte är väsentligt för handlingen.

– Jag hoppas att skola, föräldrar och barn kan börja prata om hur deras arbetsmiljö kan anpassas efter barnens behov. Kanske kan man börja diskutera utifrån Sofia. Jag tror att många kan känna igen sig i hennes sätt att tänka och hur det är i skolan.

Hon betonar att alla barn har rätt till det stöd och den hjälp som de behöver oavsett diagnos.

Var fick du idén till boken?

– Jag har jobbat som elevassistent i perioder och jag har egna barn, det ger uppslag.

Är det fler böcker på gång?

– Ja, det kan det mycket väl bli. Jag har ett uppslag, i sådana fall blir det en mer positiv uppföljning där läsaren får möta en lite äldre Sofia som har fått visst stöd. Jag vill lyfta fram det positiva hos henne.

Sofia är en påhittad karaktär men hon känns ändå väldigt personlig för dig?

– Det blir nog så, man ser sin karaktär framför sig. Jag hade en väldigt klar bild av hur hon ser ut, som jag tycker att Johanna Sandberg fångat väldigt bra i sina illustrationer.

Johanna och Annelie träffades genom Torsten Larssons barnboksprojekt Ramsiga Tramsor där 32 författare och illustratörer deltog.

– Johanna och jag har aldrig träffats personligen utan samarbetat via internet, men vi kommer att ses på bokmässan.