I Linköping anordnas mellan den 23-26 juli evenemanget Närcon och runt 8000 personer förväntas närvara. Dit kommer Elin Cat Jacobsson för att tävla och njuta av ett evenemang hon inte vill var utan.

— Gick jag för första gången 2009 på ett cosplaykonvent med en vän. Jag hade en enkel dräkt på mig, men det var det roligaste jag någonsin hade varit med om, säger hon.

Närcon är en festival, eller konvent, för olika typer av spel och anime, som är samlingsnamnet för den typ av animerad film som har spridit sig explosionsartat från Japan. Den kanske allra största händelsen under festivalen är Nordic Cosplay Championship, NCC. Det är i den som Elin Cat Jacobsson från Falköping ska tävla.

— Det kommer att bli en häftig show med avancerade dräkter och fantastiska framträdanden, säger hon.

Cosplay är en kortform för costume play, som är ett fenomen som började i Japan och nu har spridits sig över världen. Deltagare skapar dräkter, klär ut sig och agerar i enlighet med karaktärer från bland annat manga, anime, tv-serier, filmer, superhjälteserier och tv-spel. Cosplay handlar om egengjorda dräkter och spektakulära shower på scen. Elin Cat Jacobsson tog sig vidare till detta nordiska mästerskap genom att komma trea på SM tidigare i år. Nu är hon redo för tävling.

— Jag kommer att ha en blandning mellan dans och teater och spela upp min karaktärs livshistoria, säger hon.

Hon har arbetat med dräkten till sin karaktär sedan mars i år.

— Karaktären är en anarkistisk katt som heter Spooky Boogie från en anime med namnet Psyko Pass.

Annons

Spooky Boogie är en hybrid mellan katt och människa, är mycket färgglad och har galna proportioner, vilket gör det besvärligt för Elin "Cat" Jacobsson.

— Spooky boogie är tecknad och har inga realistiska former. Jag har gjort så gott jag kunnat och är väldigt nöjd.

Bara de allra bästa från Norden får vara med att tävla och det krävs mycket för att vinna.

— Jag satsar aldrig på att vinna. Jag är med för att det är kul och konkurrensen är hård.

Elin Cat Jacobsson har studerat vid Tillskärarakademin i Göteborg och brinner för att tillverka kostymer och dräkter. Intresset för cosplay tar upp i princip hela hennes fritid.

— Cosplay är viktigt för att jag får ut min kreativitet, får spela ut min nördighet och jag får visa vad jag tycker om att göra.

Sminkningen som måste göras för att komma i karaktär inför tävlingen tar tre timmar att färdigställa och sedan tar det ungefär en kvart för henne att få på sig dräkten. Kostymerna och tävlingen är viktig, men det finns annat som också har stor betydelse.

— Vårt community är fantastiskt. Det är trevliga och öppna människor som gör detta tillsammans.

NCC avgörs under fredagskvällen och går att följa på SVT play från 22:30.