Under tisdagsförmiddagen samlades personal och brukare på Äldrecentrum Ekedal för att prova 3D-spel från Tovertafel. Från en låda i ett stativ över bordet projiceras olika spel framför deltagarna som försöker fånga såpbubblor, samla löv eller rulla bollar mellan varann.

– Tovertafel är holländska och betyder "magiskt bord", berättar Ingela Sjöberg, som demonstrerar anläggningen.

– Normalt monterar man projektorn i taket. Med hjälp av en IR-sensor känner den av hur många som sitter runt bordet och anpassar spelytan därefter. När deltagarna rör händerna över bordet flyttas de projicerade objekten runt och det hela förstärks med ljud.

Vid vårt besök börjar man med att fånga såpbubblor och deltagarna är genast med på noterna. Under glada skratt hjälps både brukare och personal åt.

Det finns 15 olika spel som är anpassade för äldre och personer med nedsatt kognitiv förmåga och svårt att röra sig.

– Spelupplevelsen är tänkt att stimulera sinnena, men också ge avslappning och reminiscens. Bonusen är att brukare, personal och besökande familjemedlemmar har en lätt tillgänglig aktivitet där upp till åtta personer kan interagera med varann.

– Det finns inga misslyckanden i spelen. Man lyckas alltid och man kan inte göra fel.

En av initiativtagarna till dagens demonstration är Jouliana Matta, undersköterska med specialistutbildning inom välfärdsteknologi.

Annons

– Jag har gått en YH-utbildning och under den så kom jag i kontakt med det här spelet. När vi nu provar det kan vi se hur det fungerar för patienter både med demenssjukdomar och från äldreboendet.

– Även om man sitter i rullstol kan man vara med. Det krävs bara små rörelser med fingrarna.

Även enhetschefen Ingela Fagerström tror på teknologin.

– Det finns så många olika sätt att använda den så kallade välfärdsteknologin för att skapa nöje och aktivering i en trygg men ändå hemtrevlig miljö.

– I samband med nybyggnationen på Ekedal kommer vi bland annat att bygga en samlingssal med projektor där man till exempel kan visa speciellt producerad TV med ett lugnare tempo, lämpligt för äldre och personer med demens.

Nybyggnationen kommer att vara klar för inflyttning 2020.