De har galler för dörren och i fönstren. För att komma in måste man bli insläppt och före dess gör personalen en bedömning av personen genom övervakningskamerorna. Ändå lyckades tre rånare ta sig in på Pagoldhs Ur igår, på torsdagskvällen.

— De var smarta, säger Susanne Koivusaari som äger butiken tillsammans med maken Jari.

Susanne stod i rummet bakom disken när det plingade på dörren. I butiken hade hon redan två kunder. Efter en snabb bedömning av mannen som ringde på, genom övervakningskameror, bestämde sig Susanne för att släppa in honom.

— Sen när jag hälsade svarade han inte, då började jag bli misstänksam.

Därefter gick allt väldigt snabbt. Två andra män stormade in i butiken och en pistol dras, som mannen sedan gjorde en mantelrörelse med. Samtidigt slår en av de andra rånarna med hammare mot glaset vid Rolexklockorna, men märker snart att skyddsglaset är alldeles för starkt.

Annons

När rånarna kom utfarandes ur butiken kom Uno Hagstrand gåendes på trottoaren, och satte fart efter dem.

— Jag förstod att det var ett rån och trodde först att det hade varit skottlossning. Men det var ju slagen mot rutan inne i affären som hade låtit så, berättar Uno som försökte komma ikapp rånarna på flykt.

— De var väldigt snabba och spridda. Hela upplevelsen var otäck och våldsam, precis som på tv kändes det.

Han säger att det var ett väldigt instinktivt beslut att följa efter, och efter en del eftertanke vet han inte om det verkligen var så smart.

— Det är ju det här med civilkurage, men det gäller att vara smart också. Någon kunde ha blivit skadad och det gäller nog att välja sina strider ändå. Dottern undrade varför jag gjorde det, jag kunde ju ha blivit skjuten.

En hylsa låg kvar på golvet i butiken, troligtvis från mantelrörelsen, som polisens tekniker ska undersöka under fredagen.

Hör Susanne berätta mer om rånförsöket i filmen.