IFK Skövde var piskat att vinna hemma mot toppkonkurrenten Ystads IF på torsdagen för att hålla sig kvar i topp fyra-land.

LÄS MER: Superrysare IFK Skövdes hemmasvit bröts: "Ingen skam att förlora"

Det började bra för hemmalaget som gjorde matchens både första och andra mål. Lite drygt åtta minuter in i halvleken ledde man med tre bollar vid ställningen 5–2.

Men sedan reste sig Ystad och växlade upp.

– Det är extremt tajt hela matchen, säger Jonas Wille.

Stjärnan klev fram

Gästerna reducerade hemmaledningen med flera bollar i rask takt och när halva halvleken var spelad kvitterade lagets stjärna, Kim Andersson, till 8–8.

Sluthalvan av den första akten kom att bli fortsatt mycket jämnt. Lagen bytte mål med varandra men det var Skövde som fick sista ordet. Hemmalaget kunde ta med sig en ettmålsledning till halvtidsvilan.

Ställningen var 15–14 efter 30 spelade minuter.

– Det var skönt att vi lyckades hålla undan och få med oss ledningen.

Thurin glödhet

Tidigt i andra gjorde IFK ett ryck och utökade sin ledning. Jack Thurin, som nyligen blev uttagen i A-landslaget, gjorde två snabba mål och såg till att de blåklädda kunde skaffa sig en tremålsledning. Han kom att bli niomålsskytt i torsdagens match.

Annons

– Det finns inte så mycket som kan toppa den här veckan, säger en nöjd Jack Thurin.

LÄS MER: Jack Thurin uttagen i A-landslaget: "Spännande och åtråvärt"

Men sedan tappade Skövde momentum och Christopher Hedberg fick rött kort. Det innebär att han missar matchen mot Malmö i nästa vecka.

– När vi är på väg att koppla greppet kommer vi in i en negativ där vi gör för många tekniska fel, menar Wille.

Fem minuter in i halvleken kunde Ystad således närma sig på nytt.

"För enkla räddningar"

Gästerna tryckte på för en kvittering men Marcus Holmén stod, som så många gånger förr den här säsongen, i vägen för mycket och Skövde kunde sitt kvar i förarsätet.

– Jag tycker att vi gör honom bra. Holmén tillåts göra lite för enkla räddningar på slutet, tycker Jerry Hallbäck, tränare i Ystads IF.

Det resulterade i en ny tremålsledning för Skövdelaget. Men ju längre matchen led, desto närmare kom Ystad och med tio minuter kvar att spela av ordinarie tid kom en ny kvittering.

– Vi fick slita mycket för att komma nära men det gick liksom aldrig hela vägen, säger Hallbäck.

Kvar i topp fyra

Det var till slut Skövde som drog det längsta strået.

Avgörandet kom med bara sekunder kvar och gav båda poängen till IFK, som på nytt är ett vinnande lag på hemmaplan.

– Det är starkt att vi kopplar greppet om matchen när det gäller som mest. En del spelare kom inte upp i nivå under delar av matchen men klev fram och gjorde det väldigt bra på slutet. Det var viktigt med två poäng i den här matchen för att hålla oss kvar bland topp fyra-lagen, säger Jonas Wille.

BILDEXTRA: Se 24 bilder från IFK Skövdes tungviktsmöte som lockade storpublik

Matchfakta

Handbollsligan

IFK Skövde–Ystads IF

30–29 (15–14)

Mål, Skövde: Jack Thur..

Matchfakta

Handbollsligan

IFK Skövde–Ystads IF

30–29 (15–14)

Mål, Skövde: Jack Thurin 9, Rasmus Wremer 5, Matias Helt Jepsen 4, Kristian Svensson 4, Christopher Hedberg 3, Viktor Ljungkvist 2, Axel Franzén 2, Erik Sääf.

Publik: 2 192