För ett par veckor sedan blev Anders Martinsson, från Tidaholm, bestulen på sin bil när han stannade till på en mack i Skara. Biltjuvarna kunde stoppas utanför Falköping tack vare att bilen var utrustad med spårningsutrustning.

LÄS MER: Jag har lärt mig en läxa

LÄS MER: Malin blev vittne till polisinsatsen

LÄS MER: Här griper polisen tjuvarna

Patrick Cohen är från Norge men numera bosatt i Tidaholm. Med stöd av Nyföretagarcentrum i Tidaholm är han på god väg att ge sig in på den svenska marknaden med sitt företag Autorecovery som säljer GPS-styrd spårningsutrustning.

— Marknaden här är bättre. I Norge stjäls 2 000 bilar per år jämfört med Sverige och 10 000 bilar.

Många stulna bilar hamnar i andra länder. Litauen är huvudland för stulna bilar från väst. Där samlas bilarna upp och fixas till innan de säljs vidare.

Annons

Sändaren tillverkas i Danmark, den jobbar mot GPS-systemet och med hjälp av ett speciellt dataprogram kan man styra sändaren och också följa bilen som bär den med hjälp av GPS.

— Dosan sänder ut en position en gång om dygnet för att vi ska se att den fungerar, förklarar Patrick Cohen.

— Blir fordonet stulet gör ägaren en polisanmälan och kontaktar sedan oss. Vi aktiverar spårningen och har i Norge avtal med Securitas som ser till att polisen får rätt positioner i eftersökandet.

Kunden kan inte spåra själv utan det måste gå via Autorecovery.

Kunderna är åkerier, biluthyrningsfirmor, företagsbilar och privatpersoner och det går att spåra allt från båtmotorer och traktorer till lyxbilar och veteranbilar.

— Det kan vara en privatperson som har en dyr bil, exempelvis en veteranbil. Marknadsvärdet är högre än försäkringsvärdet. En stulen veteranbil får man kanske ut hälften av marknadsvärdet för från försäkringsbolaget.

Flera lantbrukare i Skaraborg har blivit bestulna på stora, dyra traktorer.

— Just när det gäller traktorer rör de sig oftast inom ett begränsat område. Här kan man låsa dosan inom området men om den förflyttas utanför så larmar den. Då ringer larmcentralen upp och kanske är bonden på väg någonstans med traktorn eller så ligger han och sover.