Dominic Uche Emenike arbetade som kock på Restaurang Mangos i Skövde. I våras fick han besked om att han skulle utvisas från Sverige på grund av en felaktig löneutbetalning för ett antal år sedan. Många har engagerat sig i fallet och många tyckte att utvisningsbeslutet borde ha upphävts eftersom Migrationsverket ansågs ha tolkat lagtexten väl bokstavligt.

BAKGRUND: Fallet Dominic i korthet

Dominic Uche Emenike från Nigeria arbetade som kock på Restaurang Mangos i Skövde. I mars i år..

BAKGRUND: Fallet Dominic i korthet

Dominic Uche Emenike från Nigeria arbetade som kock på Restaurang Mangos i Skövde. I mars i år fick han besked om att han skulle utvisas trots att han hade arbetat i Sverige i tio år och hade betalat skatt under hela den perioden. Orsaken till Migrationsverkets beslut var att de hade hittat en felaktig löneutbetalning för ett antal år sedan. I april fick Dominic sätta sig på flyget till Nigeria.

Fallet med utvisade Dominic har väckt starka känslor. Många av Västgöta-Tidningars läsare har reagerat och varit oförstående till beslutet och Katolska kyrkan i Skövde har samlat in namnunderskrifter och skrivit brev till regeringen.

Arbetsgivaren Restaurang Mangos har hjälpt Dominic med att överklaga beslutet och Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot från Skaraborg, har personligen engagerat sig i fallet och har tagit upp frågan med regeringens ministrar Morgan Johansson (S) och Ylva Johansson (S).

Grunderna för utvisningen har även ifrågasatts eftersom Dominic som kristen skickas till ett område i Nigeria som hotas av den islamistiska terrorrörelsen Boko Haram.

I april tvingades Dominic återvända till Nigeria och han berättar för tidningen att han känner stor frustration över vad som har hänt. I Nigeria har inte kunnat hitta något jobb. Han sätter sitt hopp till att ett nytt svenskt arbetstillstånd kan utfärdas.

— Det finns inga jobb här. Jag har ingenting här och situationen här är farlig. Jag håller tummarna för att det ska lösa sig så att jag kan komma tillbaka till Sverige, säger Dominic Uche Emenike.

I Nigeria har Dominic kunnat återförenas med sin familj, men i den del av landet där han befinner sig är hotet från terrorrörelsen Boko Haram ständigt närvarande och det är svårt att röra sig fritt. Han är besviken över att beskedet från Migrationsverket dröjer.

Annons

— Jag har nu väntat i fem månader. Jag trodde det skulle gå fort, men nu vet jag verkligen inte hur lång tid det kan ta, säger Dominic Uche Emenike.

När tidningen pratade med Dominic i maj berättade han att han hade drabbats av malaria kort tid efter att han anlänt till Nigeria. Han berättar nu att han kunnat få vård tack vare att Katolska kyrkan i Skövde har hjälpt honom med att betala behandlingen.

Jon Akdemir, ägare till Restaurang Mangos i Skövde och tillika Dominics tidigare arbetsgivare, känner också frustration över att det verkar ta lång tid innan Migrationsverket kan avgöra ärendet med det nya arbetstillståndet.

— Det är en lång väntetid, minst ett år verkar det som. Jag vet inte när det kan vara hans tur att få ärendet prövat.

De två står fortsatt i regelbunden kontakt med varandra och Jon Alkdemir försöker att hjälpa Dominic så gott det går.

— Framför allt har han det väldigt tufft ekonomiskt just nu, säger Jon Alkdemir.