Huvudman är en 64-årig skaraborgare som dels gjort flera egna resor till Tyskland och fått en 60-årig man att åka och handla hundratals liter alkohol åt honom. Polisen har gjort flera större beslag hos mannen och när de har sett honom lämna över inköpen till andra.

Den 28 augusti 2014 för 60-åringen in 760 liter starköl, 54 liter vin och 24,6 liter starksprit i landet. En hel del av varorna har sedan lastats av vid huvudmannens bostad.

Mannen som hämtade alkoholen åtalades för smuggling och 64-åringen för anstiftan till smuggling. Inköparen medger att han handlat alkohol i Tyskland, men huvudmannen förnekade att det skett något brott.

En ny tur

Den 12 augusti avslöjas huvudmannen på nytt efter en ny smuggelresa. Den här gången hade han med sig 55,44 liter alkoläsk, 538 liter starköl, 84 liter vin och 8,6 liter starksprit. Denna gång åker 64-åringen själv ner och hämtar spriten utomlands.

Han sålde också en del av lagret vidare samma dag.

Här handlar åtalen om smuggling, olovlig befattning med sprit, olovligt innehav av alkoholdrycker och olovlig försäljning av alkohol.

Mannen medger att han köpt varorna i Tyskland, men förnekade brott.

Tredje resan

Nästa resa gjorde han tillsammans med en 40-årig skaraborgare och även denna gång smugglade de in stora mängder. Utredningen har visat att de fått med sig 1 837, 44 liter alkohol, 54 liter starksprit, 150 liter alkoläsk och cider och 4 liter vin.

Båda åtalades för smuggling och båda förnekar brott.

Den 17 januari 2017 gjorde 64-åringen en ny inköpsresa.

Annons

Den här gången fick han med sig 71 liter alkoläsk, 784 liter starköl, 21 liter vin och 66,7 liter starksprit. Åtalspunkterna blir smuggling och olovligt innehav av alkoholdrycker.

Även denna gång förnekade han brott.

Men det ska komma mera.

Den 5 juni 2017 sålde han smuggelsprit vidare vid sin bostad. Polisen hittade också ett lager av 19, 2 liter sprit och 18 liter vin i bostaden som de menar att han för avsikt att sälja vidare.

Denna gång blev åtalspunkterna olovlig försäljning av alkohol, olovligt innehav av alkoholdrycker och olovlig befattning med sprit.

Än en gång förnekade han brott.

Under ett av förhören fick han klart för sig att polisen beslagtog drygt 8 000 kronor han fått in från försäljningen.

Då ringde han till sin fru och sa att de tagit pengarna som skulle gå till hennes resa och bad henne ta fram kofoten eftersom han på något sätt skulle ordna semesterpengarna.

Nu kommer domarna.

• 64-åringen döms för flera fall av smuggling, olovligt innehav av alkoholdrycker, flera fall av olovlig försäljning av alkohol, olovlig befattning med sprit och anstiftan av smuggling. Straffet blir sex månaders fängelse.

• En 40-årig man döms för smuggling och straffet blir skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst.

• En 60-årig man döms för smuggling, men i det fallet blir det inget straff.

Mängder av alkohol beslagtas också.