Lagman Anna-Karin Lundberg, alltså chefen för Skaraborgs tingsrätt, var ordförande under den fem dagar långa rättegången i Skaraborgs tingsrätt för ett par veckor sedan. Det innebär att hon dömer i målet, tillsammans med de tre nämndemännen.

FAKTA: Detta händer nu

Skaraborgs tingsrätt meddelar domen klockan elva tisdagen den 17 november.

Tingsrättsdomar kan ..

FAKTA: Detta händer nu

Skaraborgs tingsrätt meddelar domen klockan elva tisdagen den 17 november.

Tingsrättsdomar kan överklagas till hovrätten. I hovrätten dömer tre juristdomare tillsammans med två nämndemän – här finns alltså en större juridisk kunskap i jämförelse med tingsrätten, där en juristdomare dömer tillsammans med tre nämndemän. Nämndemännen är lekmän, som rekryteras via de politiska partierna.

En hovrättsdom kan i sin tur i vissa fall överklagas till Högsta domstolen, men prövas bara om Högsta domstolen har gett prövningstillstånd. Grundregeln här är att domen ska bli prejudicerande, alltså kunna ge vägledning i bedömningen av andra rättsfall.

För Anna-Karin Lundbergs del har rättegången inneburit att hon har fått svara på många frågor från media, något som kommer att fortsätta under tisdagen, när domen meddelas klockan elva.

När du nu ser tillbaka på rättegången, har du några särskilda reflektioner?

— Nej, inte som jag tycker. Jag tycker att det har gått alldeles utmärkt.

Annons

Skaraborgs tingsrätt har fått kritik för hur de har ordnat det med tolkningen under behandlingen av målet, att auktoriserade rättstolkar inte har använts i tillräckligt hög grad och att den som anlitades har kontaktats för sent. Enligt SLA hade intresseorganisationen Rättstolkarna planer på att anmäla Skaraborgs tingsrätt till JK, Justitiekanslern.

Rättstolkarna

Nu är det inte helt säkert att det blir en sådan anmälan.

— Vi söker just nu juridisk rådgivning för att avgöra om en JK-anmälan är det bästa vi kan göra. Vår jurist arbetar med fallet, och vi ber att få återkomma, meddelar Anna Lundberg, ordförande i Rättstolkarna, i ett mejl till Västgöta-Tidningar under måndagen.

Lagman Anna-Karin Lundberg har svarat på Rättstolkarnas kritik.

— Jag har svarat dem i ett brev, men sedan har vi inte fått någon reaktion. Vid varje tillfälle har vi försökt att anlita rättsolkar, men de har inte kunnat ordna någon.

— Det finns inget krav på att det ska finnas med en rättstolk. Det ska finnas auktoriserad tolk, men det är inte samma sak, tillägger Anna-Karin Lundberg.

Den 35-årige man som har ställts inför rätta, åtalad för mordet på Lisa Holm i juni, hävdar att han är helt oskyldig. Åklagaren Lars-Göran Wennerholm menar att 35-åringen har gjort sig skyldig till mord och ska dömas till livstids fängelse.