Kim Hultgren belönas med 2017 års mångfaldsstipendium vid Högskolan i Skövde. På torsdagen får hon ta emot diplom och 7000 kr ur rektor Lars Niklassons hand. Hon får det för sitt examensarbete kring User Experience Design och bipolär sjukdom.

FAKTA: Det är bipolärt

Bipolär sjukdom (även bipolärt syndrom eller manodepressiv sjukdom) är en psykisk sjukdom ..

FAKTA: Det är bipolärt

Bipolär sjukdom (även bipolärt syndrom eller manodepressiv sjukdom) är en psykisk sjukdom som periodvis förhöjer stämningsläget till mani eller lindrigare hypomani. Samma individer drabbas vanligen också av allvarliga depressioner men symtom på depression kan även förekomma i maniska perioder, alternativt kan episoderna vara blandade med intensiva och snabba växlingar mellan dessa lägen.

Kim tog i somras examen från utbildningsprogrammet Informationsteknologi - User Experience Design, och arbetet tog sin början i hennes egna diagnos.

- Jag fick diagnosen bipolär sjukdom typ 2 när jag läste andra året.

- Varför? Det finns egentligen inte fastställt varför vissa drabbas och andra inte. För vissa personer kan det bero på viss ärftlighet, men det är inte hela förklaringen, säger Kim som har hittat sätt att få vardagen att fungera.

Annons

I dag jobbar hon som UX-designer på Silverspin på Gothia Science Park i Skövde.

- Att jag har bipolär sjukdom är inget jag skäms för eller försöker hålla hemligt. Man kan leva ett stabilt liv trots sjukdomen.

När det var dags för examensarbete valde hon "något jag verkligen brann för".

- Jag ville undersöka hur interaktionsdesign kan påverka människors livskvalitet på ett positivt sätt och jag valde tidigt att arbetet skulle fokusera på människor som lever med bipolär sjukdom.

Att översätta interaktionsdesign och UX-design är svårt, förstår vi efter ett försök. User Experience betyder direktöversatt användarupplevelse, och det är precis vad det handlar om. En UX-designer återkopplar hela tiden sin designprocess till den som ska använda produkten. Istället för att baka en sockerkaka genom att gissa sig fram till rätt ingredienser så har jag skapat ett recept till en kaka som jag vet att målgruppen vill äta. De designriktlinjer som jag tagit fram kan ses som viktiga ingredienser till en hjälp-applikation för människor som lever med bipolär sjukdom.

- Kanske kan den tala om att det inte är så bra om man inte sovit på tre dagar. En av de personer som jag intervjuade sa att en bild på barnbarnen skulle vara till hjälp. Att mobilapplikationen kunde påminna personen om vad som var positivt i livet, när det kändes som allra mörkast.