Det är ett dramatiskt, men väldigt ärligt, öppet och känsloladdat besked som Cancergalans initiativtagare och starka kraft, Eva Björk, ger här ovan.

Hon sticker inte för ett ögonblick under stol med att hon har varit cancersjuk och kanske fortfarande är det.

— Jag går och väntar på besked om cancern har spridits i kroppen på mig eller inte. Det är en mycket jobbig situation, men oavsett hur det går så är jag så lycklig över att ha fått vara med och genomföra denna första cancergala. Just idag svävar jag på små rosa moln, säger hon.

Fin minnesstund

För den som inte vet vad Eva menar med uttrycket "sitter inte min egen bild på storbildsskärmen", så kan vi förtydliga att det vid lördagens gala hölls en minnesstund över människor som under 2016 och 2017 gått bort i cancer. Under tiden som Camilla Rosenkvist sjöng en vacker låt, tillägnad sin mamma, så visades det på storbildsskärmen bilder på ett antal människor som rönt detta öde.

Exakt hur mycket publik Cancergalan lockade till Tomtens kalkbrott i lördags kväll vet man i dagsläget inte riktigt.

— Vi uppskattar dock siffran till cirka 1 500 personer, säger Caroline Lundberg Persson, som håller i galans ekonomi.

Bra överskott

Det ekonomiska resultatet är av naturliga skäl ännu inte klart.

Annons

— Jag hoppas kunna göra bokslut om en vecka eller så, men har fortfarande inte fått alla fakturor och så vidare. Men mellan tummen och pekfingret vågar jag kanske ändå spekulera i ett överskott på minst 150 000 kronor, säger Caroline.

Det mesta kommer förstås från biljettförsäljningen, men det har också varit lite av "många bäckar små" i samband med galan.

— Ta bara den insats som Green Petroleum gjorde genom att skänka 15 öre per liter bensin företaget sålde på sina 17 stationer i Skaraborg samma dag som galan genomfördes. De sålde 31 728 liter, vilket betydde 4 760 kronor till vår insamling, säger Eva Björk.

Flöt på bra

Galan genomfördes helt enligt planerna, utan några som helst större incidenter.

— Visst dök det upp ett och annat problem av mindre art, precis som det alltid gör när något arrangeras för första gången, men vi hjälptes åt att lösa dessa knutar och totalt sett flöt att på mycket bra. Kanske hade vi nybörjartur, kanske hade vi hjälp av några änglar, vem vet, säger Eva Björk.

Såväl Eva Björk som Caroline Lundberg Persson håller dörren öppen för en liknande gala 2018.

— Vi har byggt en bra grund att stå på och känner oss väldigt motiverade för en repris. Visst, det har krävts en stor arbetsinsats av många inblandade, men jag tror att alla känner att det har varit värt det. Vi har mötts av en otrolig välvilja att hjälpa till i alla sammanhang, inte minst hos olika företag, och när vi nu ser att galan har gett ett överskott att använda till cancerdrabbade familjer, så känns det än mer stimulerande att fortsätta, säger de med en mun.

Går att ansöka

Så småningom ska man alltså börja dela ut medel till drabbade familjer, vilka nu har chansen att göra en ansökan till styrelsen för Cancergalan. Ansökningarna kommer sedan att hanteras av tre personer, nyss nämnda Caroline Lundberg Persson, före detta polisman Kenneth Fredriksson samt Andreas Berglund, verksamhetschef vid Medborgarskolan i Skaraborg.