Jämlikhet, jämställdhet och hållbarhet. Det är ledorden som Feministiskt initiativ för sin politik efter, och det som kommer stå i fokus om de får mandat efter höstens val.

– Vi kompromissar inte med mänskliga rättigheter, konstaterar Hilda Rolfsdotter, partiets förstakandidat till Skövdes kommunfullmäktige. Feministiskt initiativ vill förändra villkoren i vardagen, och vill se till att samhället inte längre accepterar att människor marginaliseras.

En väg till detta är kunskap och perspektiv. För att ta fram sitt partiprogram inför valet har de till exempel bjudit in olika grupper för att få en insikt i hur just de tycker att samhället borde förbättras. Alla som kandiderar har dessutom genomgått en utbildning i genus, normkritik och antirasism, vilket också är något som partiet vill införa för alla anställda inom Skövde kommun.

Partiet vill också satsa på välfärden, inte skära ner på eller effektivisera den. De vill istället arbeta för bättre arbetsvillkor för anställda inom till exempel vård och skola, för att främja social hållbarhet.

– Det går inte att slita ut personalen, det är inte hållbart, förklarar Rolfsdotter.

Budget är naturligtvis alltid aktuellt när det gäller politik, och för Feministiskt initiativ handlar det om att göra en omfördelning. De menar att rätt saker måste prioriteras, men också att det inte går att snåla när det gäller kvalitet och hållbarhet. Det blir istället bara dyrt i längden.

Annons

– Jämställda löner måste få kosta, menar Kjell Ambertson, som också kandiderar för partiet. Partiprogrammet innefattar även till exempel att Skövde kommun ska finansiera kvinnojourens verksamhet, och att asylsökande ungdomar ska få samma möjligheter som svenska ungdomar att få en gymnasieutbildning.

Partiet hoppas också på att kunna bli en motpol till nationalism och liknande ideologier, vilket är aktuellt i dagsläget. De har till exempel länge velat förbjuda nazistisk och rasistisk organisering i Sverige, en fråga som tagits upp i media i samband med årets Almedalsvecka.

– De kan inte få hota mina mänskliga rättigheter, säger Rolfsdotter.

Inför valet är Feministiskt initiativ hoppfulla, på kommunal såväl som regional och nationell nivå, och nu laddar de inför valkampanjen.

– Vi har goda chanser att få mandat. Det var bara med en liten marginal som vi inte kom in förra valåret, trots att vi inte ställde upp i kommunfullmäktige, förklarar kandidaten Moa Mannesson.