Vi måste vara på vår vakt i alla situationer och ifrågasätta alla påståenden, även de som är inlindande i så kallade ”skämt”.

Det går inte bara att skämta bort allt. Vill du ha förändring, krävs en helt ny hållning.

För inte så länge sedan satt jag på en ganska informell tillställning där någon helt plötsligt påstod halvt på skämt/halvt på allvar "det finns miljoner av somalier i NN kommun".

Ingen reagerade, alla bara hummade på, tyckte troligen att "det är ju för j...igt".

Trots att det var en kamratkväll på stan, fick det mig att genast gå i taket. "Så du menar på fullt allvar att det är miljoner av Somalier i NN?”

Diskussionen som följde passar sig inte i detta sammanhang.

###

Liknande hände mig vid ett annat tillfälle då frågan om huruvida det är okej att unga flickor i 8-15 års ålder tvingas till gemensam gympa och bad under skoltiden. Även här diskuterade vi om det var okej eller inte att flickor fick vägra.

Diskussionen var stundtals het. Någon skyllde till och med problemet på religionen.

(Att det endast var ”pojkar” med i de här sammanhangen behöver knappast tilläggas.)

Ofta, allt för ofta, konstaterar jag att då grupper av unga människor sitter tillsammans ser jag endast grabbar som håller låda medan tjejer sitter storögda och tysta.

###

Härom dagen läste jag att en av våra topprankade tennisspelare, Andy Murray, rättade en journalist om huruvida någon amerikan nått en stor semifinal sedan 2009. Journalisten glömde visst bort en viss Serena Williams.

Lika ofta konstaterar jag att det är grabbar som dominerar på TVs sändningar då det gäller sport.

Annons

Under EM i fotboll var det inget undantag. Aftonbladet.se gav inte EM-fotbollen de största rubrikerna. Här kommer olika köp i Premier League i fokus.

Tur att Sara Sjöström var på hugget.

Blev lite paff då jag lyssnade på ”Ring så spelar vi” då den som ringde in och hade rätt svar påstod att det var "grannens fru som kunde svaret".

###

Att en av de största demokratierna styrs av en person som påstår "att Frankrikes First lady ser okej ut för den åldern”.

Tänk er följande:

Vi tar med hela landet på ett fartyg. Med på fartyget har vi mat, drycker och färskvatten. Färskvattnet lagrar vi i stora tankar men dessa tankar delar plats med avfallet, vilken fullständigt galen tanke.

Således kan vi konstatera att överallt där vi tar vårt vatten ifrån så delar vi detta med diverse avfall. Vättern och Vänerns fiskar är nu så fulla av skit så att samtliga snart blir oätliga.

Fortfarande har vi stater/ledare/politiker som påstår att den globala förstörelsen är nys.

###

Stolt var jag, ENORMT STOLT, då för länge sedan när min yngsta dotter gick i sjätte klass och jag och frun var på föräldramöte. Mitt under mötet frågade en orolig förälder huruvida det gick i klassen?

Fröken, då en ”gammal” dam (närmare 60??), svarar:

”Fantastiskt fin klass, ordning och reda och flickorna hjälper alltid till att städa pojkarnas skolbänkar.”

Det brast för min fru (vilket jag då skämdes för). Hon slog näven i skolbänken och utbrast ”Om jag får höra att min dotter städar någon grabbs bänk kommer jag omedelbart ta henne ur klassen. ”

Tystnaden som följde var påtaglig och isande. (Jag skämdes måste jag tyvärr medge - men å andra sidan är jag ju bara man…)

Allt detta under 2000-talet.

###

Samtidigt läser jag att unga pojkar tappar i utbildning och blir efter.

Att det ser ut att bildas en underklass, där det ingår unga arga pojkar med invandrarbakgrund som är utanför samhället och etniskt svenska pojkar som delar samma öde att de tappar utbildning, är en enorm förlust för samhället. Gemensamt för de här pojkarna är att de får en mycket tung start i livet.

Av barnen lär jag mig allt, det vill säga, det som har någon bäring framåt.

Vi håller fortfarande på att förstöra vår jord. Feminism handlar om jämlikhet och lika värderingar.

”Det är självklart att jag är feminist.”