Under tisdag förmiddag lämnade vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm sitt beslut till Skaraborgs tingsrätt. Åklagaren beslöt då att häva häktningsbeslutet för den yngre brodern, men begärde omhäktning för den äldre brodern.

— Misstankarna mot den äldre brodern har stärkts på grund av teknisk bevisning, säger Lars-Göran Wennerholm.

Omförhandlingar startade 15:10 på tisdagen vid Skaraborgs tingsrätt. Den misstänkte 35-årige mannen såg trött, nervös och sliten ut när han klädd i grönt trädde in i rummet. Beslutet togs bakom stängda dörrar, men löd att den äldre brodern skulle förbli häktad. Mannen kommer att vara det i minst fyra veckor till, tidsfristen går ut den 28 juli för åklagaren.

Tingsrätten motiverade sitt beslut med att misstankarna mot 35-åringen har stärkts och att det finns risk att han avviker eller på andra sätt försvårar utredningen om han släpps fri.

Efter beslutet uttalade sig Lars-Göran Wennerholm.

— Det är en stor utredning. Jättemånga personer är hörda, det finns mycket teknisk bevisning och vi har fått in flera tusen tips, säger han.

Den 35-årige mannens advokat Inger Rönnbäck meddelar att hon kommer att prata med sin klient om en eventuell överklagan.

Annons

— Jag respekterar deras beslut, men inget är självklart. Han känner sig oskyldig och felaktigt behandlad, säger hon.

Misstankarna stärks alltså mot den äldre brodern, samtidigt som misstankarna mot den yngre försvagas. Den yngre brodern släpps på fri fot.

— Han är fortfarande misstänkt, men misstankarna har försvagats på grund av en kombination av olika saker. Det handlar till exempel om förhör och teknisk bevisning, säger åklagaren.

Arbetet med fallet går vidare och mycket återstår innan allt är löst.

— Utredningen bedrivs intensivt. Det är nya förhör och vi väntar ännu på teknisk bevisning både från Linköping och från polisens tekniker, säger Lars-Göran Wennerholm.

Exakt vad den tekniska bevisningen berättar om fallet uttalar sig åklagaren i nuläget inte om.

— Det vi kan se av det preliminära obduktionsprotokollet är att hon inte har dött en naturlig död, det är vad vi är intresserade av, säger han.

Åklagaren fortsätter:

— Vi väntar på ett mer fullständigt protokoll.

Thomas Ört är den yngre broderns advokat och är nöjd med dagens beslut.

— Det är ju positiva nyheter att han släpps på fri fot. Precis som åklagaren säger så har misstankarna försvagats mot min klient, säger han.

Advokaten har varit i kontakt med den yngre brodern efter beslutet.

— Jag har pratat med honom och han är givetvis glad och lättad att han släpps.