Nu har den moderatstyrda alliansen i Skövde tagit det ”första stavtaget” för det nya konstsnöspåret på Billingen vilket sägs bli det första milslånga spåret i Sverige. Men än så länge vet man inte hur det ska gå till att tillverka all den snö som behövs, vattendomen om hur mycket vatten man får ta ur Hållsdammen är inte klar och reservlösningen är att använda dricksvatten (!).

Detta ska sedan kompletteras med ett stort vasaloppscenter, breddad slalombacke och en gondollift(!). Sedan är kommunens del av avtalet med First Hotels klart till en uppskattad kostnad av 250 miljoner kr. Till detta kommer köpet av badet och Blå hallen för 45 miljoner kr för att säkerställa att hotellet uppfyller sin del av avtalet vilket innebär renovering av hotellet och en ny kongressanläggning. Några tecken på att detta ska bli verklighet har vi ännu inte sett.

Annons

Att Billingens fritidsområde ska utvecklas råder det däremot inget tvivel om. Ett ordentligt Vasaloppcenter ska byggas, spåren för cykel och vandring ska utökas och konstsnöspåret byggas ut i en mindre skala.

Vi vill också att man byter ut liften i backen till en stolslift som kan användas året om. Detta går att göra för betydligt mindre pengar än vad Alliansen spenderar.

Vi Socialdemokrater har hela tiden varit emot att kommunen ska gå in och finansiera ett privat bolag, vi menar också att den enormt stora investering detta innebär är omotiverad i jämförelse med vad som för övrigt behövs i vår stad. Vi vill ha finansieringsutrymme också för annat, exempelvis en läktare i den nya Kavelbrohallen.

Katarina Jonsson och Alliansen har målat upp Billingens fritidsområde som det som ska säkra kommunens framtida välfärd genom ökade skatteintäkter, det är dock som vi tidigare konstaterat en vision som står på synnerligen ostadiga ben. För vad händer om First Hotels inte förmår att leverera sin del av avtalet? Vad händer om vattendomen inte går deras väg eller om Länsstyrelsen säger nej till att bredda backen?

Vi tror helt enkelt inte på Katarinas drömprojekt, vi vill utveckla Billingen och andra delar av Skövde för Skövdebornas skull och i den takt vår ekonomi tillåter. Katarina och & Co har tappat omdömet och riskerar våra gemensamma resurser på ett högriskprojekt. Som Socialdemokrater och Skövdebor kan vi aldrig acceptera en sådan ansvarslös hantering av kommunens ekonomi.

Maria Hjärtqvist (S), 2:a vice ordförande Kultur och Fritidsnämnden.

Johan Ask (S), ledamot kommunstyrelsens arbetsutskott.

LÄS MER: Extravagant satsning på Billingen eller äldreomsorg

LÄS MER: Ask (S) fortsätter säga nej till allt

LÄS MER: Avtal dikteras av privat näringsidkare

LÄS MER: Så blir Billingeprojektet