Sverigedemokraterna har i Västra Götalands regionstyrelsen valt att ta strid mot att regionen ska hissa upp regnbågsflaggan. Vi ser det här som mycket beklämmande, men visar samtidigt hur homofobin är djupt inrotad i SD.

Sverigedemokraterna har en homofobisk historia som håller i sig än idag. De har ständigt kämpat mot HBTQ-personers rättigheter, bland annat genom att rösta mot homoadoptioner, mot att stoppa tvångssterilisering av transpersoner och mot att homosexuella ska få gifta sig. Jimmie åkesson har bland annat använt ord som homolobbyn och kallat alla människor som går prideparader för smaklösa figurer.

Annons

Deras argument till varför de nu driver frågan om att inte hissa regnbågsflaggan är att de inte anser att regionen borde ta ställning.

Dubbelt så många homo- och bisexuella uppger att de har utsatts för våld av en närstående än bland heterosexuella. En tredjedel av alla transpersoner har allvarligt övervägt att ta sitt liv och varannan har upplevt kränkande behandling under de senaste månaderna, och utvecklingen är oroande. Det offentliga har ett ansvar att ställa sig på HBTQ-personers sida.

Det kan tyckas onödigt att ta upp en sådan här sak. Det är ju bara en flagga, kan somliga tycka. Men det är så mycket mer än bara en flagga. Det är en symbol för att samhället tar ställning, för HBTQ-personers rättigheter och mot homofobi. Det stödet behövs för att åstadkomma förändring, och att hissa regnbågsflaggan är en symbol för detta.

Leo Gerdén, Medlem i CUF:s HBTQ-nätverks styrgrupp och Ordförande CUF Stockholms innerstad

Andrea Jovanoska, Distriktsstyrelseledamot CUF Västra Götaland