Loveler, Makinborg, Jernfröjd, Turelin och Captian – det finns gott om skaraborgare som bytt till annorlunda klingande efternamn.

Fakta: Nya namn i Skaraborg

Nybildade efternamn i Skaraborg som Patent- och registreringsverket godkänt under 2014-16:

..

Fakta: Nya namn i Skaraborg

Nybildade efternamn i Skaraborg som Patent- och registreringsverket godkänt under 2014-16:

I Skövde: Makinborg, Muhrblom, Dristegård, Dinnervi

I Skara: Inestedt, Tilevik, Åkekil

I Falköping Jernfröjd, Silvervidh, Hajisherwali

I Tidaholm: Leijonhaven

I Götene: Sonnabol, Kendrake

I Vara: Sollycka, Myreborn, Fredevi

I Hjo: Krafthammar, Rockenstierna

I Mariestad: Cavemyr, Turelin, Nimrin

I Tibro: Ölaf, Quickberg

I Lidköping: Kyrkhage, Captian, Loveler

I Grästorp: Peura, Guldarskog

För Anna och Tomas Rockenstierna började allt som ett skämt. Paret jobbar i nöjesbranschen och på väg från en spelning började de prata om gifta sig och vad de i så fall skulle heta i efternamn.

— Vi tyckte våra efternamn, Gustafsson och Karlsson, var tråkiga och satt och spånade på andra namn. Halvt på skämt föreslogs något med stjärna, kanske Rockenstierna och så skrattade vi, berättar Anna Rockenstierna.

Missuppfattade processen

Men när idén fått mogna blev förslaget allvar.

— Fast det blev lite tokigt. Jag missuppfattade hur man gör och trodde att man först skickar in ett förslag på namn, men det visade sig att Patent- och registreringsverket godtog min ansökan direkt. Plötsligt hette vi Rockenstierna innan vi gift oss. Det blev en utmaning att hålla det hemligt fram till bröllopet, konstaterar Anna.

Ett artistnamn

Paret har inte ångrat sig. De driver Grebbans nöjesrestaurang i Hjo och i nöjesbranschen är det bra att ha ett namn som sticker ut.

— Vi får mest positiva reaktioner, men folk kan tycka att det är lite konstigt. Vi tycker det är roligt och det passar vårt yrke. Det blir som ett artistnamn.

Fyndigt namn

Fakta: Så byter du namn

Namnbyten hanteras av Skatteverket och av Patent- och registreringsverket, PRV. När du vill b..

Fakta: Så byter du namn

Namnbyten hanteras av Skatteverket och av Patent- och registreringsverket, PRV. När du vill byta till ett nybildat efternamn eller ta ett gammalt släktnamn ansöker du hos PRV. Det tar dock ut en ansökningsavgift.

På prv.se finns information, tips och råd samt en e-tjänst med förslag på möjliga efternamn.

Det finns en rad regler kring nybildade namn, bland annat godkänner PRV inte efternamn som lätt kan förväxlas med ett efternamn som någon annan bär, en utdöd släkt, ett känt artistnamn, företagsnamn eller en titel på någon annans skyddade litterära verk. Till exempel har förslag som Asterix, Lovejoy, Krakel och Donadoni fått avslag.

Tänk på att man inte får byta efternamn flera gånger. Då krävs särskilda skäl. Det finns också andra regler som begränsar namnbyten. Nyligen fick en kvinna i Skövde avslag när hon för tredje gången önskade byta efternamn.

Annons

Just giftermål är ett tillfälle då många byter efternamn. Så var det också för Niclas och Sanna Muhrblom i Skövde. De skapade sitt efternamn genom att slå ihop de gamla. Sanna Muhr och Niclas Blom blev Muhrblom.

— Då fick båda som de ville. Det blev en väldigt bra kompromiss, konstaterar Niclas Muhrblom.

Paret har också bara fått fina reaktioner på valet.

— Många tycker att det är fint, att det är fyndigt och att det ligger bra i munnen. Våra föräldrar tyckte också att det var en bra lösning, förklarar Niclas Muhrblom.

Han är nöjd med att ha ett unikt namn.

— Det är lite exklusivt och början på något nytt.

Påminner om arvet

För Kent Kendrake i Kinne-Kleva på Kinnekulle är namnet tvärtom en anknytning till det förflutna. Hans namn är skapat som en hyllning till hans brittiska påbrå.

Min mormors pappa hette Paul Drake. Han kom från Kent och därför fick jag heta det i tilltalsnamn, berättar han.

Kent, som är född Söderberg, slog ihop namnen till Kendrake och gav namnet till sin kennelverksamhet. Först för några år sedan valde han att också byta sitt efternamn till det engelskklingande namnet.

— Jag tycker om det. Det finns en mening med Kendrake. Men det är klart att jag får kommentarer. Som när jag var på vårdcentralen nyligen, då kallade läkaren mig för Ken-drake, men det ska uttalas på engelska. Fast det gör ingenting om man uttalar det fel.

Håll det enkelt

Både Kent Kendrake och Niclas Muhrblom tycker att man ska tänka till om man vill byta namn.

— Välj ett namn som hör ihop med dig eller din bakgrund, råder Kent Kendrake.

— Håll det enkelt, krångla inte till det, säger Niclas Muhrblom.

Och bry dig inte om vad andra tycker, det är en hel del jante kring det här med att byta namn, menar Anna Rockenstierna, som inte tycker att man ändå inte ska tveka.

— Bara gör det. Det är jättekul!