Annons

Efter sex rån och tre inbrott skulle vilken affärsägare som helst ge upp. Men inte Susanne och Jari Koivusaari på Pagoldhs ur. De vägrar att låta de kriminella vinna.
– Det här är vårt levebröd. Det är inte bara att stänga butiken. Vi är elva personer i företaget och det är vårt företag, säger Susanne Koivusaari med eftertryck.
Drivkraften för dem är själva jobbet. De skrattar mycket. Psykologhjälp har de valt bort.
– Nej, det behöver vi inte. Vi pratar med varandra istället. Vi är ett väldigt sammansvetsat gäng som jobbar här, konstaterar de.

Fakta

Sju rån på åtta år 12 JULI 2010. Två maskerade män kommer in med dragna vapen. 12 MAJ 2010. Två ..

Fakta

Sju rån på åtta år 12 JULI 2010. Två maskerade män kommer in med dragna vapen. 12 MAJ 2010. Två maskerade män med pistol rånar butiken 20 MAJ 2010. Tre beväpnade män rånar butiken och misshandlar Jaris dotter, Anna Koivusaari. MAJ 2009. Affären rånas. MARS 2008. Affären rånas. APRIL 2007. Rån/inbrottsförsök. DECEMBER 2006. Inbrott i affären. FEBRUARI 2002. En mörklädd man rånar butiken.

 


Och ingen har blivit allvarligt skadad lyckligtvis. Under den allvarligaste incidenten blev dottern Anna, som då arbetade i butiken, slagen och fick kläderna sönderrivna. En kund har också misshandlats.
– Annars har vi alltid hunnit springa ut bakvägen.
Men visst har de ständiga rånen påverkat dem.
– Det är klart att man är rädd. Jag är misstänksam och väldigt vaksam. Jag gillar inte folk som springer på stan, berättar Susanne.
Jari håller med. Om han gör sig ett ärende på stan noterar han automatiskt skumma typer och är sedan extra vaksam resten av dagen. Susanne drömmer ibland mardrömmar och hunden Lillebror, som varit med om två rån, vill inte vara i lokalen.
Dottern Ida, som också arbetar inom företaget, vägrar att jobba i butiken på Hertig Johans gata. Istället är hon i butiken på Elins Esplanad, som inte alls varit lika utsatt. Men så säljs inte heller de exklusiva klockorna där.
För det är förstås de lyxiga märkesklockorna som lockar de kriminella.
– Det finns de som tycker att vi ska sluta sälja de …dyra modellerna, men så kan man ju inte tänka. Vad blir nästa steg? Då kanske de stjäl din kamera, säger Jari och pekar på SN-fotografens kamera.
– Eller din penna, fortsätter han och nickar mot undertecknad.
Jari och Susanne tycker inte att man ska acceptera en samhällsutveckling där vanliga invånare får anpassa sig till skurkarna.

 


– Vi vill ha mer agerande från samhället. Allt från villainbrott till rån ökar. Nu får det vara slut, säger de.
De tycker att skolan borde ha undervisning i uppförande och empati.
– Men det är ju föräldrarna som har det största …ansvaret, inflikar Susanne.
En följd av de ständiga rånen är att butiken på Hertig Johans gata alltid är låst. Kunderna måste ringa på för att bli insläppta.
– Det är ganska vanligt i butikerna i de större städerna. Men det har inte …påverkat kundtillströmningen, säger Jari.
Vid flera tillfällen har de haft besök av svenska toppolitiker. De har träffat både Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask. Men det har inte tillfört något, tycker Jari och Susanne.
– Nej, vi har inte märkt någon skillnad.

Däremot är paret Koivusaari tacksamma mot polisen, som de menar alltid varit måna om dem. Alla rån är också polisiärt uppklarade. I de fall det inte blivit någon rättegång beror det på att de misstänkta rånarna inte utlämnats från sitt hemland.
– Jag är helt övertygad om att rånen skulle sluta med noggrannare gränskontroller mot öst, säger Jari.