Annons

Fakta

Militären varnar I många fall utger sig bedragarna för att tjänstgöra i den amerikanska milit..

Fakta

Militären varnar I många fall utger sig bedragarna för att tjänstgöra i den amerikanska militären. Problemet är så pass omfattande att även den amerikanska militären gått ut och varnat för fenomenet de kallar för ”romance scams”. ”Var försiktig med personer som påstår sig vara amerikanska soldater och som säger sig tjänstgöra i Irak, Afghanistan eller någon annanstans,” skriver arméns brottsutredningscentral på sin hemsida, berättar Catharina Rimfalk.

 

Blogg och fotosök i databaser Catharina Rimfalks har sammanställt artiklar och berättelser i sin blogg "Dejtingbedragare" http://dejtingbedragare.wordpress.com. Man kan även ta del av information, råd och tips. Dessutom finns en fotosök-funktion där foton kan laddas upp för att se om identiteten har förekommit i bedrägerier tidigare.

Tidningen skrev nyligen om "Veronika" som lurades av en man från Nordafrika, en typ av romansbedrägeri som är både omfattande och systematiskt. Syftet är att få ett uppehållstillstånd i ett västland, pengar och sex.
Artikeln fick Catharina Rimfalk att höra av sig och berätta hur ofta liknande romansbedrägerier förekommer på internet. Något hon fick upp ögonen för när det hände en väninna.
– Hon var upp över öronen förälskad i en brittisk marinofficer som hon träffat på facebook. Kontakten övergick snabbt till mailande, chattande och skypande som pågick i månader.  

Catharina, som är webmaster med internet som arbetsplats, kände att något inte stämde. När hon sökte efter romansbedrägerier hittade hon en varningssajt som lagt upp foton på de vanligaste falska identiteterna.
– Där var fotot på mannen. Bilderna han hade skickat visade sig vara på en helt ovetande och oskyldig brittisk sjöofficer. Hans identitet hade stulits av bedragare från Ghana och Nigeria.

Officerens identitet användes i ett stort antal bedrägerier, liksom en mängd andra officerares från USA och Storbritannien.
– Det här är stor business nere i Ghana och Nigeria, en modern variant av "Nigeriabreven". En hel industri där bedragare sitter med tiotals foton framför sig på offer de har på gång och snabbt växlar om beroende på vem de kontaktar.
Flirten övergår snabbt till intensivare faser med kontakt hela dagarna och en etablerad relation.
– Det finns till och med dataprogram där foton fejkas så att det ser ut som om de rör sig lite, med dålig mottagning, att användas i webcam eller skype.
Ont i magen
– Jag fick alldeles ont i magen, min väninna trodde verkligen hon hade funnit kärleken. Men jag var tvungen att berätta.
Väninnan blev förtvivlad.
– Du har väl inte skickat pengar än, frågade jag.
Men tyvärr. Hon hade redan fått iväg en halv miljon kronor till "officeren" för en hastigt uppkommen hjärtoperation för sonen.
– Pengarna går aldrig att få tillbaka, då Sverige inga avtal har med dessa länder.

– Hela den här historien gjorde mig så arg att jag bestämde mig för att skapa en upplysande blogg för att sprida kunskap så att inte fler oskyldiga drabbas.
Bloggen har vuxit och även polisen har länkat till hennes sida.
– Polisens officiella facebooksida för verksamhet mot bedrägerier skrev uppskattande om min blogg, berättar hon.

Även många män råkar ut för samma sak. Då kommer kvinnorna ofta från Ryssland och andra öststater.
– Varenda vecka står män på Arlanda med en bukett blommor och väntar på någon som aldrig hade tänkt komma, säger Catharina.
Den förtvivlan de bedragna känner kan man bara gissa sig till.

Bedragarna kräver pengar till allt ifrån olika tillstånd (för att kunna komma) eller plötsligt uppkomna olyckor eller sjukdomar, för sig själv eller släktingar.
– Allt som kan få hjärtat att smälta.

– Det är svårt att förstå hur min väninna kunde vara så aningslös. Hon är van vid nätet, och absolut inte dum i huvudet, men hade inte mått så bra på senaste tiden.
Det finns ett oerhört motstånd mot att erkänna för sig själv att man blivit lurad på kärlek.
– Jag såg ett tv-program där en kvinna knappt ens kunde ta till sig sanningen fast privatdetektiver visade bevis. Det är oerhört mer skamfyllt att bli bedragen på det sättet än i verkligheten, anser Catharina.  

Catharina är ​förvånad över ​hur ​aningslösa ​många ​är ​när ​de ​rör ​sig på ​Internet.
– På något sätt försvinner all vett och sans. Garden sänks, konsekvens- och det sunda tänkandet som vanligtvis finns försvinner. Kanske förutsätter man att det finns något skydd eller spärr.
Hon uppmanar anhöriga och vänner att inte vara rädda för att lägga sig i, även om sanningen är smärtsam.
– Och se till att polisanmälan blir gjord. Tyvärr kan polisen sällan få till en lagföring av gärningsmannen, men det är ändå viktigt att få upp denna brottslighet till ytan, säger Catharina Rimfalk.