Spanarna hade haft den forna hästgården under uppsikt en längre tid. Den fjärde juli lämnade en mindre skåpbil gården. Skåpbilen stoppades och i den påträffades 250 000 cigaretter och föraren greps.

Därefter genomförde tulltjänstemännen en husrannsakan på en närliggande gård.

Men ingen av dem hade anat vad de skulle hitta.

I fastigheten påträffades över 15,1 miljoner cigaretter och cirka 10,8 ton tobak. I fastigheten upptäcktes även maskiner för bearbetning av tobak samt tillverkning och förpackning av cigaretter. Värdet av cigarettfabrikens maskinpark uppskattas till 10 miljoner kronor.

– En av de åtalade köpte gården 2016 så det är inte orimligt att tro att tillverkningen pågått ett tag. Om de hunnit köra en sådan här sändning till, innan, pratar vi om värden för hundratals miljoner. Men det har vi inte kunnat leda i bevis, förklarade Bertil Weingarten på Tullkriminalen i Göteborg.

Tre döms till fängelse

Två män i 30-årsåldern döms nu till tre års fängelse var för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. En tredje man i samma ålder döms till nio månaders fängelse, men har suttit häktad så länge att straffet redan anses vara verkställt. Han kommer nu också att utvisas.

En av männen har stått som ägare till fastigheten, en annan har enligt domen bland annat hjälpt till att hantera kontanter och förvarat och transporterat cigaretter. Den tredje har varit anställd på den illegala fabriken under två perioder och har fått 10 000 kronor i månaden.

Annons

Genom att DNA-testa tandborstar har man sett att minst åtta olika personer befunnit sig på gården under den här perioden. Men hittills har man bara kunnat binda de nu tre dömda till händelsen.

– Vad jag vet är det första gången som det påträffats en cigarettfabrik i Sverige. Smugglade cigaretter är vanliga, men det här handlar om en helt annan skala, har Bertil Weingarten tidigare konstaterat.

Att beslagta allt från tobak, maskiner för bearbetning av tobak och tillverkning av cigaretter till färdiga cigarettpaket, är mycket ovanligt.

Hittade förråd

Den som köpt gården hävdade att han inte känt till vad som hänt där, att han bara hyrt ut den till andra personer.

Men det tror inte tingsrätten på.

Den person som greps inne i fabriken har medgett att han befunnit sig där, men inte mycket mer.

Tullverket gjorde ytterligare en husrannsakan vid ett senare tillfälle under året i ett förråd som hyrdes av en av de misstänkta. I förrådet som låg i Stockholm påträffades sammanlagt 250 000 cigaretter.

Var har då ligan avyttrat sina cigaretter?

- Det har inte undersökningen kunnat visa, men de har säkert inte haft några problem med att bli av med varorna. Det finns gott om oseriösa tobakshandlare, menade Bertil Weingarten som också konstaterade att det måste funnits fler inblandade.

För att driva en sådan här anläggning krävs kanske 10-15 personer, så det är fler som varit inblandade. Men nu har tullen varit tvungna att dra ett streck i just den här utredningen, sedan får myndigheten se om utredarna kan nysta vidare i de trådar som återstår.

De dömda är:

• En 30-årig man - nio månaders fängelse och utvisning.

• En 29-årig man – tre års fängelse.

• En 36-årig man – tre års fängelse.

Se filmen från rekordfabriken:

Läs största tillslaget någonsin:

Läs åtal dröjer i cigaretthärvan:

Läs misstänkt cigarettfabrik avslöjad:

Läs två häktade för cigarettfabriken: