Marilyn följde med sin pojkvän till Syrien för att ansluta sig till IS. När föräldrarna fick veta detta började en kamp för att få hem dottern till Sverige igen. En kamp som man får följa i SVT:s Dokument inifrån: ”Ensamma mot IS”.

43-åriga Dawood Khalaf från Stenstorp var högst delaktig i den riskfyllda räddningsaktionen. Han kommer från Irak och har tidigare arbetat både som polis och på en högre position i regeringskansliet i Irak. När ett extremistiskt islamistiskt parti kom till makten 2004 flydde han från Mosul till Sverige.

Han blev inblandad i Marilyn-fallet då Sanna Klinghoffer, som gjorde SVT-dokumentären, trodde att han kunde hjälpa till och kontaktade honom.

— Jag tänkte att det är en 14-åring som blivit lurad och det här kan var min eller din eller vems som helst dotter. Då bestämde jag att det är en plikt, jag måste hjälpa till oavsett konsekvenserna, säger Dawood Khalaf i en intervju med P4 Skaraborg.

Dawood tog kontakt med personer han kände på plats, och började själv spåra efter Marilyn hemifrån, bland annat via IP-adresser.

— Personerna där nere var personer jag känner, bra människor som ville hjälpa Marilyn, säger Dawood, men det var inte ett riskfritt uppdrag.

Annons

— För dem som bor i IS-områden rör det deras liv. Det kan handla om avrättning, det är ingen diskussion om, säger Dawood.

Till slut kunde man lokalisera Marilyn till ett IS-kontrollerat område. Efter några misslyckade försök fick smugglarna som hjälpte till slutligen ut Marilyn, som då var 15 år, och hennes nyfödde son ur området. Dawood berättar för P4 Skaraborg att han nästan blev chockad när han fick beskedet att Marilyn passerat gränsen.

— Jag ringde Sanna först. ”Vi måste berätta för alla”, sa hon och gjorde upp ett grupptelefonsamtal med föräldrarna. När jag berättade frågade de ”är du säker?”. Jag sa att jag var hundra procent säger.

Efter fritagandet tog dock kurdiska myndigheter på sig äran för att ha räddat flickan.

— Jag hade haft kontakt med en kurdisk myndighetschef som ringde mig varje kväll. Vi pratade om allmänna grejer men jag tänkte att det kan komma en dag när vi kan behöva dem, när vi ska passera gränser. Vi måste se till att Marilyn inte hamnar i fängelse.

Men att de skulle ta på sig äran hade Dawood inte räknat med. Det var inte heller så genomtänkt av de kurdiska myndigheterna, menar han. Många familjer, där kvinnor och barn kidnappats, reagerade mot myndigheterna.

— 3 800 barn och kvinnor är sexslavar i olika städer i Irak. Familjerna undrade varför man inte hjälper deras döttrar om kapaciteten finns, är det bara svenskar som gäller? säger Dawood.

I dag har Dawood Khalaf och Marilyns familj sporadisk kontakt, de skickade nyårshälsningar till varandra, berättar han. I Skaraborg har han fått många reaktioner på SVT-dokumentären.

— Jag fick massa meddelanden via Messenger och kramar. Många har sagt att de är stolta över mig och gläds med mig, säger han till P4.