Ture Johansson förlorade sin underarm i en bilolycka för 48 år sedan. Han har försökt med allt från hypnos och akupunktur till smärtstillande tabletter för att lindra sina fantomsmärtor.
Med den nya behandlingen har han nästan inte ont alls längre.
– Det är obeskrivligt, säger han till TT.

Under ett års tid har han deltagit i en fallstudie. Varje vecka har han träffat en forskargrupp i Göteborg och tränat sin saknade högerarm i en virtuell värld.
– Vi har utvecklat ett system där patienten kan röra en virtuell kroppsdel som om den vore hans egen, säger Max Ortiz Catalan vid Chalmers.
Fyra elektroder fästs på Ture Johanssons stump och kopplats till en dator. Med hjälp av en webbkamera kan han se sig själv på skärmen som om han tittade i en spegel. Men i spegelbilden har han både underarm och hand. Elektroderna kan sedan fånga upp muskelsignaler från stumpen och översätta dem till rörelser så att Ture Johansson kan knyta handen, vinka eller till och med köra bil i den virtuella världen.

Redan efter några tillfällen märkte han hur smärtan avtog.
– Det är fantastiskt att det kunde bli sådana förändringar. Jag har aldrig varit smärtfri förut, säger Ture Johansson.
Förklaringen tros ligga i att övningarna stimulerar det område i hjärnan som tidigare kontrollerade den förlorade armen.
– Vi har en karta i vår hjärna över kroppen. Om man saknar en kroppsdel slutar den delen av hjärnan ta emot signaler och då händer något som orsakar smärta, förklarar Max Ortiz Catalan.
– Vad vi har sett är att vi blir av med smärtan genom att reparera kartan.
Nu ska metoden testas i en klinisk studie och tanken är att behandlingen även ska kunna användas av strokepatienter för att öva upp rörelseförmågan.

(TT)

Fakta

Fakta: Fantomsmärtor Smärtor som upplevs komma från en amputerad kroppsdel kallas fantomsmärto..

Fakta

Fakta: Fantomsmärtor Smärtor som upplevs komma från en amputerad kroppsdel kallas fantomsmärtor. 70 procent av de som amputerat en kroppsdel drabbas. Varför smärtan uppstår är inte känt. I dag behandlas fantomsmärtor med läkemedel, akupunktur, hypnos och läkemedel men långt från alla blir hjälpta. En annan behandlingsmetod är spegelterapi där man lurar hjärnan att tro att en saknad arm finns kvar genom visuell återkoppling till hjärnan med hjälp av en spegel. Terapi med virtuell verklighet är en annan mer modern variant av spegelterapi där patienten i stället för en spegelbild ser en virtuell arm på en skärm. Källa: Chalmers, Nationalencyklopedin (TT)