Efter att i tio års tid ha regerat som en av Sveriges största engelskspråkiga popstjärnor bytte Darin 2015 spår. Han startade eget skivbolag och gav ut sin egen musik och satsade på svenska texter.

– Vi gjorde hyllningslåtar till Ted Gärdestad och då upptäckte jag hur roligt och inspirerande det var att sjunga på svenska, berättar sångaren.

Nu är det äntligen dags för Darins andra album i samma genre och i vår ger han sig ut på en stor Sverigeturné för att ge albumet liv för livepubliken.

- Det är ett album som reflekterar olika sidor av mig. Mitt mest personliga album hittills och det speglas i att varje låt har fått bli sin egen värld, förklarar Darin.

Sålt platina

Albumets första singel, ”Ja må du leva” har redan sålt platina dubbelt upp, och uppföljande singlar "Tvillingen” och balladen ”Alla ögon på mig” toppar listorna på både Spotify och radio. På skivan har Darin jobbat med låtskrivare och producenter som David Lindgren Zacharias, Smith & Thell, Ollie Olson och Lars Halapi.

– Det brukar fungera bäst om man har kul när man arbetar ihop och det var med tanke på det som jag valde det här gänget, konstaterar sångaren.

Annons

Darin säger själv att låtarna tar upp nya sidor av honom, tidigare har han varit ganska restriktiv med att ta upp för mycket av sitt privatliv.

Har du något du skulle vilja säga till den 17-årige grabb som slog igenom stort i tv-programmet Idol?

– Det gick väldigt fort, snabbare än jag någonsin anat. Så om jag skulle ge mig själv ett råd är det att lyssna på mina egna idéer och inte på alla andras åsikter runtomkring. Jag var inte heller beredd på att folk skulle tycka så oerhört mycket, både positivt och negativt.

Lärt sig mycket

Men sångaren tycker ändå att den plötsliga starten i tonåren har lett till något bra, han har lärt sig branschen.

– Nu vet jag hur det fungerar och det var positivt att kunna starta ett eget skivbolag för att bland annat ge ut mitt eget material.

Och responsen har varit mycket stor.

– Det är givetvis roligt att publiken gillar det man gör, målet var att göra en ny svensk platta den här gången, menar Darin.

Har du lämnat den engelska låtkarriären bakom dig?

– Nej, jag kommer att ta upp den delen igen, men vet inte exakt när.

Vad kan åskådarna förvänta sig på scenen under turnén?

– Givetvis en hel del låtar från den nya plattan och ett mycket bra band. Jag har med Anders Pettersson på gitarr, Rasmus Söderling på trummor, Rickard Lindhamn på bas, Christer Karlsson bakom keyboarden och en stråkkvartett med Madelene Johansson som kapellmästare.

Har du något favoritställe att spela på?

– Det är alltid svårt att säga eftersom publiken kan vara olika gång från gång. Men det var länge sedan jag spelade i Arena Skövde och jag ser verkligen fram mot att komma dit igen.

Hör succélåten "Tvillingen":

Hör Darin sjunga Magnus Ugglas "Astrologen":

Hör Darin sjunga "Apan i dig":