Nej, damm är inte farligt för hälsan, amning skyddar inte mot allergi och vi har inte fler bakterier på fötterna än på händerna. 


Det konstaterar Agnes Wold, professor i bakteriologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset. Hon har vigt sitt yrkesliv åt tarmens funktion och forskar om sambandet mellan spädbarnets tarmflora och allergiutveckling.


På onsdag den 14 oktober kommer hon till Högskolan i Skövde för att föreläsa på det för allmänheten öppna populärvetenskapliga kaféet om den städmani och bacillskräck som förföljer oss i det svenska samhället i dag.


- Särskilt unga människor har bacillskräck. 20-åringar verkar av outgrundlig anledning vara extra rädda. De törs inte hålla i handtaget på spårvagnen eller bussen. Jag tror att de läser dumma saker i tidningen, som Så mycket bakterier finns på din mobil, säger Agnes Wold.


Hon menar att det är slöseri med tid och pengar att gå och vara rädd för bakterier.


Annons

- Det ger en massa ångest och det kostar tid och pengar. 
Bakterierna behöver fukt för att överleva och bäst trivs de i sin naturliga miljö - på oss människor.
 Därför är det så tokigt att städa i tid och otid. Det minskar inte risken för sjukdomar.


- Att städa är en trivselfråga. Det ska man göra lagom. Det har inget med hälsan göra. Damm är i stort sett bakteriefritt. Det är torrt. Det är totalt onödigt att städa för att förebygga infektioner. Ingen blir sjuk av att äta damm. Det är en story som man hittade på under förra sekelskiftet för att kvinnorna i medelklassen i städerna skulle ha något att göra, menar Agnes Wold.


Det är inte heller så att vi blivit mer allergiska för att det är för välstädat i de svenska hemmen. Allergi är kopplat till våra immunsystem och hur vi reagerar på olika proteiner och har inte alls med damm att göra. Eller päls på djur för den delen. Det är proteiner som djuren, träden, gräset eller vad vi när allergiska mot avger som vi reagerar på.


- Allergierna uppstår för att vårt immunsystem är för ostimulerat. Vi har för få infektioner till följd av att vi bor glest, har få djur och att cirkulationen av mikroorganismer i samhället har minskat.
En god livsmedelshygien har också lett till färre infektioner.

Så hur undviker man att bli allergisk då?


- Låt barnen umgås mycket med djur, bo på bondgård är det allra bästa tipset, det näst bästa att skaffa hund och katt. Det är också bra att ha många syskon, börja på förskolan tidigt, träffa mycket folk, få komma ut och gräva i och äta sand och jord, förklarar Agnes Wold.
Varför är då så besatta av renlighet? Enligt Agnes Wold är det en kulturell fråga och det förekommer över hela jorden.

Det är bara att uttrycken kan skilja sig åt.


- Man kan ju undra varför vi får ha händerna på bordet, men inte fötterna, för det är ingen skillnad på dem. Det finns inga mikrober på golvet. De har vi på oss. Vi tror att vi är renare i ansiktet, än i rumpan, med det är vi inte, påpekar hon. 


Bakterier kommer från oss själva och de sprids mellan människor. De överförs genom luft, via kroppskontakt eller mat. Därför är det viktigt att tillaga maten ordentligt och att diska kniven och skärbrädan när man skurit rå kyckling.
Agnes Wold har också tagit upp vanföreställningarna om hygien, städning och i sitt sommar- och vinterprat i radions P1.

Responsen har varit stor.


- Folk blir lyckliga när jag säger att man inte behöver städa så ofta, konstaterar hon.
Hur ofta Agnes Wold själv städar?

Inte alls, faktiskt. Hon har städhjälp och den kommer bara var 17:e dag.