Torkan har slagit hårt mot lantbrukarna den här sommaren.

Enligt tidningen Land Lantbruk så visar prognoserna att skördarna kommer att minska med 20 procent i år. Det här leder - bland annat - till att det blir ont om foder och att många lantbrukare tvingas att slakta sina djur i förtid.

Relaterat: Verket vädjar: Köp svenskt kött för att hjälpa bönderna

Som vi tidigare berättat om så uppmanar Jordbruksverket alla att köpa mer svenskt kött på grund av det här. Det är en uppmaning som även Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) tillsammans med livmedelsbranschen nu har kommit med.

- Det vi kan hjälpa till med allihopa just nu, det är att äta svenskt kött. Det är den chansen vi har för att bli av med nötköttet så att slakten kan fungera. Det är jätteviktigt, säger Lennart Bogren som är lantbrukare och ordförande i LRF i Skövde kommun.

Men någon rusning till köttavdelningarna verkar det inte ha blivit i Skövde. Inte än, åtminstone.

- Vi säljer ganska mycket kött jämfört med våra kollegor, men jag har inte märkt av att vi skulle sälja mer nu. Än märker vi ingen jätteskillnad sett mot förra året, säger Jonas Nilsson som är färskvaruchef på COOP Forum.

Någon ökad försäljning av svenskt kött har man heller inte märkt av på ICA Maxi stormarknad eller på ICA Kvantum.

Annons

- Nej, det kan jag inte säga att vi har gjort än. Vi har heller inte haft kunder som pratat om det så det har nog inte slagit igenom än. Vi får se om det skrivs lite mer om det i tidningarna om det kanske blir mer då, säger Johan Lund på köttavdelningen på ICA Kvantum.

Lennart Bogren säger att läget är jättetufft för lantbrukare och att köpa svenskt kött är ett sätt att hjälpa till.
Foto: Anders Axelsson

Lennart Bogren - ordförande i LRF i Skövde kommun - håller med om den analysen.

- Jag tror inte att det har nått ut helt och hållet än, utan det här måste malas in. Vi har inte nått fram fullt ut, utan det här kan vi verkligen trycka på mer, säger han.

Vad blir konsekvenserna om köttet inte går åt ute i butikerna?

- Vi har ett jättetufft läge och i detta tuffa läge är det bästa som kan hända att slakten kan få rulla på och även att man kan slakta mer än normalt. Och det bästa sättet för att ordna det är att köttet äts upp. Annars får vi en rejäl slaktkö och då är jag rädd att ett antal kommer att ge upp att ha djur. Och när det händer som kommer importen att välla in och många av våra fina hagmarker kommer att växa igen. Det som kan rädda en del bönder just nu är att vi äter svenskt nötkött. Det är oerhört väsentligt, säger Lennart Bogren.

- Så min uppmaning är att i alla lägen när det är kött på tallriken - se till att det är svenskt.

Relaterat: Ny värmebölja sveper över Skaraborg – mardröm för bönderna
Relaterat: Uppmanar markägare att skänka foder