Snart är det dags för årets öl och whiskymässa i Skövde. Den 1 och 2 mars ser Albert Khalaf fram emot att öppna dörrarna och släppa in besökarna i Kulturhuset.

– Vi har fått en fantastisk respons på tidigare mässor och de flesta gäster har varit mycket nöjda, säger Albert Khalaf, som arrangerar mässan med hjälp av föreningen Maltdryckens Vänner.

– Dessutom tycker utställarna mycket om mässan i Skövde. Den är inte den största, men en av de bästa. Alla som har varit här, vill komma tillbaka, och därför är det lite svårt att få in nya. Vi brukar ha ungefär 30 utställare, och vill att alla ska ha en chans att synas.

Några nyheter i år?

– En ny utställare är Arcus, som är Norges ledande leverantör av vin och sprit.

– Vi har också nya mikrobryggerier, till exempel Bustad Brewing Company från Lidköping. Vi vill gärna vara ett forum för små och lokala bryggerier, säger Albert Khalaf.

Finns det några trender inom öl och whisky?

– Jag tycker att på ölsidan så går det ifrån alla enkel-, dubbel- och trippel-ipor till mer vanliga lageröl. Kanske att ipa-ölen har nått sin topp, funderar Albert.

Under mässan arrangeras provningar av öl och whisky på både fredag och lördag.

– Det är totalt fem provningar, med begränsat antal platser, ungefär 30 personer per provningar.

Annons

Hur många besökare tror ni på?

– Hittills så har vi sålt ungefär 1 000 förköpsbiljetter, vilket är ungefär vad vi brukar ha vid den här tiden. Kommer det någonstans mellan 3 000 och 4 000 besökare så är vi nöjda.

Kan man prova annat än öl och whisky?

– Ja, självklart. Hit kommer bland andra Gusto Classico med italienska specialiteter, Caseus & Deli med ost, chark och delikatesser och Salta Bönan med sitt lakritssortiment.

Albert Khalaf efterlyser samarbete mellan kommunens aktörer.

– Det gäller att utveckla och få med sig hela stan när vi har kanske 4 000 besökare. Den här gången samarbetar vi med Bogrens Salonger, dit alla som köpt biljett till whiskymässan får fri entré under helgen. Jag skulle gärna se fler samarbeten i framtiden, och tror det är viktigt om vi vill dra till oss besökare från kommunerna runt om.

Vad ser du fram emot mest?

– Det är alltid lika roligt att träffa besökare i olika åldrar. Mässan är en folkfest som bara sker en gång om året, säger Albert Khalaf.