Ecotopia biketour är en cykeltur som har anordnats varje år sedan 1990 i Europa. Cyklisterna kommer från hela Europa och även från andra delar av världen och de samlas runt kärnvärden som anti-förtryck, ekologisk hållbarhet, veganism och konsensusbaserat beslutsfattande.

På vägen besöker de olika projekt och grupper med koppling till kärnvärdena.

I år startade turen i Köpenhamn och den ska sluta i Helsingfors, men innan dess ha passerat både Oslo och Stockholm. De flesta andra år har den gått på kontinenten.

Ett stopp på vägen gjordes på JAK medlemsbank i Skövde, där cyklisterna bjöds på soppa och fick höra bankchef Magnus Frank berätta om den räntefria banken.

Annons

— Jag tycker att det är jätteroligt att de ville komma. JAK:s system är lite unikt och vi får olika kontakter från Sverige och utlandet från nyfikna, säger Magnus Frank.

JAK är partipolitiskt och religiöst obunden och en grundtanke i den medlemsägda bankens verksamhet är att ingen ska tjäna på den andres skuld. Banken har cirka 38 000 medlemmar i Sverige.

Till Skövde kom det runt tjugo cyklister.

— Få cyklar hela vägen från Köpenhamn till Helsingfors, utan man ansluter på vägen, säger José Corps från Kanada, som själv anslöt i Göteborg.

Tina Durrbaum från Tyskland deltar i Ecotopia biketour för tredje gången.

— Jag tycker att det är mycket trevligt och intressant. Gruppen är väldigt öppen och vänskaplig, säger hon.

Dagens cykeltur startade vid Bossgården utanför Tidaholm, där gruppen stannat två nätter och även hjälpt till med arbetet.

— Vi hjälpte till på gården och rengjorde bland annat fårstallet, berättar Tina Durrbaum.

Tina Durrbaum uppskattar cyklingen och berättar att det inte är så hårda dagsetapper, utan avstånd som går att klara av.

— Det är väldigt vackert, tillägger hon.

Till Tidaholm kom gruppen från Jönköping.