En alltid lika populär och alltid återkommande brottartävling är Kolbotn cup, som avgörs i Sofiemyrhallen en dryg mil söder om Oslo. Dit skickade Västergötlands brottningsförbund sitt Västgöta lag, bestående av 7 brottare från distriktet. Skövde ABK hade med tre egna brottare, Muhammad Kuanysh Gutt12/33 kg, Simon Karlsson Gutt15/52 kg samt Mikael Karlsson U man 71 kg.

Här fanns att möta brottare, förutom från värdlandet Norge, brottare från Sverige, Estland, Vitryssland, Spanien, Litauen, Danmark, Nederländerna. Det var en oerhört bra kvalitet på teknik och styrka, massor av riktigt bra matcher, verkliga kanonmatcher och i många av dessa matcher fanns även våra egna brottare representerade, vi var verkligen med och fightades om alla valörer på medaljerna, ingen västgöte skulle ge sig frivilligt utan vi tog för oss på alla sätt samt kunde hävda oss och visa vår styrka. Det gav också resultat i prislistan.

Lagets yngsta deltagare Muhammad Kuanysh, hade tidigare visat att han kunde besegra både större och tyngre brottare med sitt tekniska kunnande och sitt sätt att brottas på. Han öppnade starkt och vann på teknisk överlägsenhet mot en norsk kille i första matchen med siffrorna 14-2, sedan skulle det följas av norskt motstånd i de två följande matcherna med och ingen dessa två norska brottarna skulle övermanna Muhammad, som nu var i final mot en ruggig estnisk brottare Robi Kristjuhan från Tallin. Tyvärr tog det helt slut med segrar för vår brottare för denna estländare stod helt i sin egen klass för sig och var väldigt svår att komma in på livet men Muhammad kämpade tappert och kunde inte till slut att hålla emot estländarens grepp på alla rullningar. Men en silvermedalj var bärgad med hem.

Annons

Simon Karlsson som hade vunnit denna tävling två år i rad hade lite att försvara. Hans klass var i år en av de absoluta största i denna tävling och Simon skulle få brottas flest matcher av alla sin kunkurrenter och efter sex vinster och med bara två tappade poäng var det dags för finalen, tyvärr hade hans ena öga som nu var helt igenmurat av en rejäl smäll i föregående match, skulle säkert påverka fortsatt tävlande. I finalen skulle han möta den norske rivalen Christoffer Andresen, Simon tyckte det var svårt att få grepp och fast sin motståndare med bara ett öga. I några olyckliga ögonblick kunde han motståndare gå upp i ledning med 5-0 och nu gällde det att ta tag i situationen och efter halva sista perioden var ställningen 5-4, Simon hade övertag och alla väntade på att den norske killen skulle bli ned dömd för passiv brottning men domaren var inte på Simons sida och tyvärr höll sig dessa siffror matchen ut. Även här blev det en silvermedalj med hem.

Mikael Karlsson brottades i den absolut största klassen i hela tävlingen och med ett startfält som var enormt starkt och blandningen av nationaliteter var många, både Vitryssar, Estländare, Norrmän, Svenskar skulle fightas och här skulle varje poäng räknas i varje match fram till finalerna, det gällde att släppa så lite poäng som möjligt. Efter fyra stabila vinster, kom första förlusten i den femte matchen mot rutinerade Samuel Nyberg från Sundsvall men Samuel fick i nästa match förlust mot en vitryss som Mikael besegrade vilket gjorde att nu var ändå Mikael före Samuel tabellen, och kunde nu Mikael håll undan i sin nästa match och vinna den stort fanns det en stor chans till att hamna i en bronsmatch. Mikael lekte ut sin näste motståndare med 8-0, på teknisk överlägsenhet och det räckte för en bronsmatch. Det blev en behaglig bronsmatch för Mikael som vann på wo då hans motståndare skadat sin knä ordentligt i tidigare matchen och kunde knappt gå, som för honom var det aldrig aktuellt att ställa upp. Mikael tog med sig en bronsmedalj hem.

Ytterligare ett silver till Västgöta laget genom William Arvidsson och brons till Jonathan Lundin Falköping. Totalt för Västgöta laget blev det 3 silver och 2 brons, vilket gjorde att Västgötalaget hamnade på 13:e plats bland alla klubbar och på 10:e plats bland alla killar. En fantastisk prestation.