Det var alltså i början av året som Grigore dök upp vid Coop Extra i Falköping. Han placerade sig och sina få pinaler utanför butiken och hoppades på andra människors välvilja.

Fru och tre barn

Han kommer från Rumänien, har fru och tre barn, och hade gärna stannat kvar i sitt hemland, men såg till slut ingen annan utväg än att åka till Sverige för att tigga.

– Han pratar väldigt lite och dålig engelska, men vi har i alla fall förstått att både han och hans fru är här i Sverige i samma ärende. Under tiden är det hans mamma som har hand om barnen nere i Rumänien, förklarar Linn Horsevad.

Personalen vid Coop Extra har noterat att Grigore har varit på plats så gott som alla dagar och minst tio timmar varje dag ända sedan han dök upp första gången.

– Han har bara missat en handfull dagar, säger butikschefen Annelie Rehn.

Mycket hjälpsam

Personalen vill gärna betona att Grigore inte på något vis har stört deras verksamhet.

Annons

– Det är snarare tvärtom, han har varit väldigt trevlig mot såväl personal som kunder. Dessutom har han varit oerhört hjälpsam mot oss som jobbar här. Varje morgon kör han på eget initiativ in kundvagnar, han hjälper oss att skylta utanför butiken, han plockar skräp och han vet verkligen var sopborsten står, säger Annelie Rehn.

Har sett bilder

Nyligen meddelade Grigore att han på lördag, tillsammans med sin fru, ska ta bussen hem till Rumänien för att kunna fira jul med barnen och den övriga familjen.

– Han har visat bild på sina barn, vilka är 9, 7 och 4 år gamla. Vi har till och med fått se bilder på honom själv ihop med barnen. Han känslomässiga uttryck när han visar bilderna och pratar om sina barn gör att vi är övertygade om allting stämmer, säger Linn.

Inför hemresan har Coop-personalen lämnat över en del saker, inte minst då julklappar till barnen, till Grigore.

– Han har ju trots allt blivit en del av Coop-familjen, menar Linn.

Tar ingen ställning

Samtidigt är både Linn och Annelie väldigt noga med att påpeka att deras gest mot Grigore inte är att betrakta som ett ställningstagande i den tiggardebatt som sedan länge pågår i Sverige.

– Vi har ingen åsikt alls om tiggeriet, det här handlar enbart om ren och skär medmänsklighet och att vi tycker att alla människor har lika värde. Han har dessutom genom sin goda vilja förtjänat de här småsakerna, säger de med en mun.

Sedan personalen gick ut med sitt budskap på Facebook nyligen, så har de fått med sig ett antal kunder i sitt agerande.

– Tiggaren har fått både saker och lite större penningbidrag än tidigare. Det känns varmt inombords när man ser det.

FOTNOT: Grigore heter i verkligheten något annat.