För Ebba Frank, 19 år, har cirkusen alltid varit en naturlig del i livet. Hon är den sjätte generationen på sin pappa – djurskötaren Anton Franks – sida som valt detta som yrke. Redan som treåring medverkade hon i föreställningar i Tyskland, med bland annat sin farfar, och än har hon inte tröttnat:

— Det är verkligen jättekul att få göra det här. Även om dagarna ser likadana ut så lever jag min dröm. När jag var liten kunde jag bara vara med pappa under loven, eftersom jag gick i skolan i Stockholm hos mamma resterande tid. Men efter nian fick jag välja helt själv. Jag kände då att det kunde vara bra att ta studenten eftersom framtiden kunde bli oviss. Dock kändes tre års studier alldeles för länge – cirkusen lockade betydligt mer. Då hela pappas familj har cirkus i Tyskland bestämde jag mig för att bege mig dit en period.

Ärftligt intresse

I år är första gången som 19-åringen medverkar i Cirkus Maximums manege.

— Jag och min pojkvän, Ramon Maatz, har arbetat mycket i tyska cirkusar samt för Cirkus Wiktoria när de behövde hyra in några av våra djur. Det är underbart att kunna vara självständig och välja precis var jag själv vill vara. Nu har jag valt att återvända till pappa och ska göra några nummer tillsammans med honom och våra husdjur. Dessutom har jag huvudansvaret för lamadjuren samt säljer godis och chips utanför cirkustältet, beskriver Ebba.

Även Ramon är uppvuxen i en cirkusfamilj och Miguel, deras son på två år, har redan blivit en riktig cirkusfantast.

— Han har lärt sig finallåten utantill och älskar det här livet. Speciellt clownen har han fastnat för och försöker kopiera efter, avslöjar Ebba.

"Det finns inga ursäkter"

Annons

Men cirkusbranschen är hård. Oavsett om de mår bra eller inte så måste stjärnorna alltid prestera.

— Min pappa var riktigt sjuk en dag men det var bara att ta ett djupt andetag och ge allt ändå. Som tur är så handlar det ju bara om några minuter som vi behöver vara på topp så det brukar inte vara något problem. Det var dock lite klurigt när Miguel fick falskkrupp eftersom var jag tvungen att köra klart mitt nummer innan vi kunde bege oss till sjukhuset, men allt gick bra. Publiken ska inte behöva missa något på grund av våra omständigheter, förklarar Ebba.

Ibland kan hon känna att hon saknar fritiden hon hade hos sin mamma i Stockholm:

— Då såg jag alltid fram emot helgerna. Jag bokade jag in biobesök med vänner och gick och shoppade. Sådant hinns knappt med idag men jag ångrar ändå inte mitt val. Det enda som kan vara riktigt jobbigt är att jag är ifrån min älskade mamma så mycket.

Har uppnått sitt mål

Förutom Ebba, hennes pappa, pojkvän och lillebror finns även den ryska familjen Urunov på plats, tillsammans med sina hästar och hundar. De bjuder bland annat på högskoleridning samt jonglering stående på en häst. Dessutom finns en clown på plats, akrobater som står på händer ovanpå varandra och mycket mer. Ebba menar att de alla är väldigt väderberoende:

— De flesta av oss går upp klockan halv sju på morgonen och sen börjar jobbandet. Det är kul men att stå i tre till fyra timmar i ösregn, för att sätta upp alla tält och bygga stallen, är inte det roligaste. Det måste dock ändå göras. Sedan får vi lite tid över för annat innan det är dags för föreställningarna. Att få resa runt så här och träffa nya människor hela tiden samt att få äntra manegen inför förväntansfulla barn och vuxna är verkligen min grej. Jag har uppnått mitt mål och hoppas att jag får fortsätta med detta så länge det bara går.

Missa inte filmerna där Ebba både visar runt på cirkusen, berättar om sina egna uppgifter och välkomnar oss in till sitt hem - en cirkusvagn.