För femte året arrangeras en stor hopptävling för unghästar på Grevagården den här veckan. Arrangemanget har växt till fem dagars tävlande. Ändå räcker det inte på långa vägar för att ge plats till alla som skulle vilja vara med.

Nästan 700 hästar till Grevagården

Champion of the Youngsters har på kort tid blivit etablerad bland de viktigaste händelserna för..

Nästan 700 hästar till Grevagården

Champion of the Youngsters har på kort tid blivit etablerad bland de viktigaste händelserna för unghästryttare. Sedan i fjol är tävlingen fem dagar lång, och inleds onsdag 20 augusti med att fyra- och femåriga hästar gör sina första kval.

Torsdagen och fredagen fortsätter det med kval för de äldre hästarna, och på lördagen går finalen för de yngsta hästarna, fyraåringarna. Då blir det också b-finaler, eller consolation-klasser.

Under söndagen går övriga finaler. Hinderhöjderna blir då som högst 135 centimeter, för de sjuåriga hästarna.

– Vi skulle kunna fylla en hel tävling till med alla på reservlistan, och har 200 hästar i kö för boxplats, säger en glad men lite chockad Haide Westring i arrangerande Hagens Ridsportförening.

Fullt på ett kick

Annons

Intresset var enormt för att delta och när anmälningsmöjligheterna öppnade i juli tog det mindre än tre minuter innan tävlingen var full. Över 330 ryttare och nästan 700 hästar kommer till start under veckan, och Haide Westring är inte redo att lova att tävlingen kan växa ytterligare.

– Vi som arrangerar vet hur en bra tävling ska vara, och framför allt hur den inte ska vara. Dit hör att ha första start klockan sju på morgonen och väldigt långa tävlingsdagar.

I startfältet finns flera av Sveriges duktigaste unghästryttare, och dessutom gott om ekipage från Skövde och Skaraborg. Tävlingarna är öppna för hästar mellan fyra och sju år gamla, och en nyhet för i år är att de fem bästa sjuåriga hästarna får tävla i Stockholm International Horse Show senare i höst.

– Sedan har vi även i år fått Skövde kommun som sponsor. Kommunen bidrar med 50 000 kronor till tävlingen och vi är väldigt glada över att kommunen förstår hur viktig ridsporten är, säger Haide Westring.