Inrednings, mode och second hand-butiken Butik Östergården har funnits i snart tio år. De startade butiken ute i Väring och flyttade år 2014 till Långgatan i centrum. Nu väljer man att stänga ner butiken, av flera anledningar.

– Det har inte gått jättedåligt för oss, vi har många stamkunder och har en speciell typ av inredning där vi inte har någon konkurrens. Så vi har ändå klarat oss bra och levt på detta i tio år. Men när man inte känner att det finns en framtid är det inte längre värt att lägga ner alla de timmarna som krävs, säger Helen Svanström som driver butiken tillsammans med sina döttrar.

Men det har varit tuffa tider, och för Helen Svanström som driver en enskild firma har månader som varit sämre skapat stor oro. I fredags startade utförsäljningen.

– Det var helt hysteriskt då, säger Helen Svanström. Även under helgen har det varit många som kommit till butiken.

Men så mycket folk har det allt mer sällan varit i butiken.

– Problemet i den här stan, och över hela Sverige och världen är att det försvinner handel från centrum när kommunen låter bygga stora köpcentrum med gratis parkering och dit det är enklare att ta sig. Konkurrensen mot näthandeln är också stor.

När Butik Östergården flyttade från Väring till centrum trodde de att ännu fler kunder skulle hitta till butiken, men det har snarare varit en kamp i motvind.

Annons

– Vi trodde det skulle bli mer kunder i stan, men vi hade mer folk i Väring än här. I Väring var vi ett besöksmål. Det är väldigt lite folk i centrum, Skövde växer men det märkt inte i centrum, konstaterar Helen Svanström.

Ett problem är bristen på centrala parkeringar och att en del tycker det blir för dyrt med parkeringsavgiften.

– Kunder pratar om att det är svårt med tillgängligheten i Skövde centrum, man vill kunna parkera nära butikerna. Men här utanför finns inte så många parkeringar och på Sandtorget är det alltid fullt.

Samtidigt menar hon att hyrorna är höga, därför blir det kämpigt att driva en butik i centrum.

– Vi har ändå en skaplig hyra jämfört med andra, men det är för lite folk som rör sig i centrum. Förut fanns det lunchrestauranger i närheten här, men nu har de alla lunchstängt.

En annan anledning till beslutet att stänga butiken är att för att kunna få mer tid till familjen. Helen Svanströms döttrar, som jobbar i butiken, har skaffat barn. Men i butiken är det långa arbetsdagar.

– Jag vill kunna träffa mina barnbarn mer, säger Helen Svanström som börjar närma sig pensionsåldern.

Hennes döttrar har sina yrkesutbildningar och har yrken att gå tillbaka till.

– Det känns bra. Men när jag startade butiken tänkte jag att detta kan bli något som mina döttrar tar över och fortsätter driva vidare. Men nu finns det ingen framtid för dem här.

Men det är ett tufft beslut och Helen Svanström kommer att sakna den personliga kontakten med kunder.

– Jag har fått nya vänner här. Vi har verkligen haft stamkunder som handlar fast de inte behöver det, för de vill att vi ska orka kämpa på ett tag till.

Butik Östergården stänger sin butik i mitten av mars. Det har den senaste tiden varit flera butiker i centrum som stängt eller flyttat, som Åhléns som stängde i januari.

– Det är en tråkig utveckling för Skövde centrum. Det är lite mysigt att kunna gå in och ut i olika butiker. Jag undrar hur det kommer se ut om 20 år.

Relaterat: Åhléns tackar för sitt
Relaterat: Chockbeskedet: Åhlens lämnar Commerce