Elin Krantz, 27, hade flyttat från Falköping till Göteborg för studera till hudterapeut – men fick aldrig möjlighet att förverkliga livsdrömmen. I stället mördades hon brutalt efter att ha varit ute på krogen.

Polisen hittade Elins svårt sargade kropp i närheten av spårvagnshållplats Länsmansgården på Hisingen i Göteborg. Polisen grep inom kort en 22-årig man som via övervakningskameror setts söka kontakt med Elin i den spårvagn hon färdades i sista kvällen. På filmen sågs mannen följa efter Elin efter avstigning.

Den 22-åriga mannen som är etiopisk medborgare och hade ett svenskt uppehållstillstånd döms senare mot sitt nekande vid Göteborgs tingsrätt för mord till 16-års fängelse med utvisning. Förutom övervakningsfilmen fanns DNA-spår från 22-åringen till Elin Krantz kropp som bevismaterial under rättegången.

Bilder läckte ut

Fallet fick mycket stor uppmärksamhet i hela landet.

— Det här var en väldigt reko tjej som råkar ut för en ung kvinnas värsta mardröm; att bli brutalt våldtagen och mördad, säger journalisten Lasse Edfast som i P3 dokumentär fördjupat sig i mordet hösten 2010.

I dokumentären som finns tillgänglig som pod från och med torsdagen har Elins familj, hennes vän Karin, polis, samt den dömda mannen intervjuats.

Annons

— Vi går inte in på skuldfrågan. Det känns som om det rättsligt är ganska färdigutrett. Vi ville berätta den här historien från början till slut. Det här är ett fall som fått stort efterspel och påverkat samhällsdebatten, säger Lasse Edfast.

Det som gjort att mordet på Elin fått sådan stor publicitet är att dels att polisens bilder från mordplatsen läckte ut, och dels mördarens icke europeiska ursprung menar Lasse Edfast.

— Det här öppnade en debatt om den importerade våldtäktsmannen som känns fortfarande. Invandringskritiska röster lyfter bilden på Elin i den kontexten. Hon används som en blond martyr.

"Många bilder"

Enligt Lasse Edfast är polisen självkritiska till att maskningen av bilderna på Elins kropp varit så bristfällig.

— Det har blivit en stor grej inom polisen också. Alla tycker att det här var fruktansvärt, säger han.

En stor manifestation mot våldet höll på Hisingen efter mordet på Elin och hundratals Falköpingsbor samlades för en minnestund. Hos familjen är hon ständigt närvarande.

— Det finns många bilder på henne i hemmet. Det känns nästan som om hon finns där. De har valt att hålla ett avstånd till den politiska aspekten av mordet, säger Lasse Edfast.

Den dömde mannen som nu blivit 29 år fortsätter att neka till mordet. Han har gjort sig känd för att ställa till bråk på anstalterna där han avtjänar sitt straff. Han flyttade från Norrtäljeanstalten till Salberga-anstalten efter ett slagsmål, där han senare gick till attack mot personalen.