Vet du mer? Har du bilder? Hör av dig till digired@hallpressen.se
Tipsa

En fullt utvecklad brand startade under eftermiddagen i loket på ett passagerartåg i Väring. Tåget fick evakueras, och vid 14.45-tiden hade alla 230 passagerar lyckats ta sig ut. Ingen person, varken passagerare eller personal, ska ha skadats vid branden.

De evakuerade forslades iväg med buss eller tog sig till fots till en grusväg, parallellt med järnvägen. Där mötte bussar upp och tog dem vidare till Skövde.

Se intervju med passagerare här.

Larmet om branden kom in klockan 13.29.

– Branden startade i underdelen av loket innan den spred sig vidare så lokföraren hann ut och klarade sig oskadd. Och ingen annan är skadad heller vad vi vet, säger Per-Erik Thyberg, som är inre befäl på räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Räddningsstyrkor från Skövde, Mariestad och Töreboda var på plats, och så även polis och ambulans.

Annons

– Det brinner för fullt just nu och vi håller på och släcker. Vi räknar med att det tar två till tre timmar till, säger Per-Erik Thyberg under eftermiddagen.

En tank med 3 000 liter hydraulolja som sitter undertill på lokdelen sprang läck, vilket innebar att branden var mycket svårsläckt.

Se film från lokbranden här.

För att förhindra branden från att sprida sig till resten av tågsättet sprutade man skum och vatten i utrymmena närmast brandhärden.

– Det var väldigt varmt inne i loket, vi hade inte möjlighet att komma in. Så vi fick försöka ta hål för att släcka det utifrån, berättar Anders Olsson, styrkeledare för Skövdes räddningsstyrka.

– Det var väldigt mycket elkablage och annat som ger väldigt energirika brandgaser, så det gör att det brinner väldigt mycket och att det sprids mycket giftiga gaser, säger Anders Olsson.

Vid 18-tiden hade man lyckats släcka branden och övergått till efterbevakning. Tåget var då kvar på platsen, men det kommer att flyttas under kvällen.

Till följd av branden har stora störningar uppkommit i tågtrafiken.

Resenärer ombeds kontakta sitt tågbolag för ytterligare trafikinformation.