1984 blev Tomas Hertzman Naturvårdsverkets platschef vid Hornborgasjön, med uppgift att fullfölja ett projekt som började formas redan på 1960-talet.

1992 monterades de första sättarna i fördämningens utskov. Vattenståndet höjdes i tre omgångar, den sista 1995.

Då var höjningen klar, en omstridd åtgärd som kantades av svarta tidningsrubriker.

— Man kunde läsa att Broddetorp skulle dö, skolan läggas ner och affären stänga, minns Tomas Hertzman som kommer att gästa invigningen av Göran och Linda Löfwings utbyggda restaurang på fredagskvällen, och kåsera om tiden vid Hornborgasjön.

Annons

Hertzman beslutade flytta matningen av tranorna till sjön, och byta ut potatisen mot korn. Då rastade 700 tranor i området.

— Då kanske jag hade vågat gissa på att det skulle bli 3 000–4 000 tranor, säger Hertzman på torsdagen, när tranräkningen landat på 16 600 fåglar.

Uppskattningsvis rör sig cirka en kvarts miljon människor i området varje år. Det hade man heller aldrig vågat gissa i mitten av 1980-talet.

— Vi satte inga kvantitativa mål, ingen hade trott oss, säger Hertzman som lämnade projektet 1999.

Många påverkas

Fortfarande ifrågasätts åtgärderna på sina håll.

— Många intressen påverkas, man kan inte tillfredsställa alla. I sjön påverkades vissa arter negativt när bladvassen försvann, medan andra kommit till. Att örnen kommit är kul, säger Hertzman som idag är bosatt i Schweiz och just nu arbetar med ett skolprojekt i Mongoliet för att informera om hållbara lösningar.

Löfwings har byggt ut kök och restaurang och lagt till en bardisk i anläggningen på gården Persberg i Hornborga.

— Det kommer att bli bättre för gästerna, säger Göran Löfwing.