Varje vecka gör gränspolisen i region Väst tillslag mot adresser där misstänkt bordellverksamhet bedrivs. Ofta visar sig adresserna vara privatbostäder som hyrts ut via hemsidor på internet.

Ett av de senaste tillslagen skedde i Trollhättan där en 24-årig man anhölls och senare häktades misstänkt för koppleri. En annan som greps samtidigt är misstänkt för köp av sexuell tjänst. Vid tillslaget fanns, utöver de två männen, även två kvinnor i lokalen. Enligt uppgift har den ambulerande bordellen tidigare haft verksamhet i Skövde.

– Personerna som hyr ut sin hyres- eller bostadsrätter är ovetande om vad som pågår i deras hem, och blir chockade då vi ringer upp dem, säger gränspolis Mikael Holmgren, gruppchef för en av de rörliga kontrollgrupper som gör dessa tillslag.

Relaterat: Bordellverksamhet kan ha bedrivits i Skövde

De som hyrt ut sin hyresrätt riskerar dessutom att bli av med sitt hyreskontrakt som en konsekvens av vad som pågått i lägenheten. De flesta bostadsrättsföreningar har också regler som gör att en tvångsförsäljning av bostadsrätten kan bli följden.

Mikael Holmgren vill uppmana de privatpersoner som hyr ut sina bostäder att vara ytterst uppmärksamma:

– Var vaksamma om ni hyr ut en lägenhet eller en bostad. Försök gärna att ha en dialog med personen och skriv ett ordentligt kontrakt.

Gränspolisens arbete är ett led i brottsbekämpningen mot den organiserade brottsligheten, där de genomför inre utlänningskontroller efter bland annat tips från allmänheten. Onormalt "spring" hos grannen som hyrt ut kan vara en varningssignal om att det etablerats en bordell där. Tipsare bör dock vara utrustade med en god portion tålamod eftersom svarstiden vid polisens 11414-nummer nu verkar ligga på mellan 20 minuter och en halvtimme.

Annons

Gränspolisen kontrollerar bland annat tredjelandsmedborgare (en person som inte är EU-medborgare) som befinner sig i Sverige och som kan visa sig ha försörjt sig genom prostitution. Vid kontrollerna har de även gripit sexköpare och upprättat anmälningar.