Hos Skövde slakteri finns det inga lediga slakttider förrän i januari. Många bönder ringer in och försöker boka en tid, men köerna är långa.

– Det är helt enkelt fullt i anmälningssystemet, förklarar Anders Kälvelid, som är inköpschef för nötkött på Skövde slakteri. Den enda chansen för att få en slakttid är nu om det kommer regn och fodersituationens allvar minskar. Då kan det möjligtvis hända att vissa bönder tar tillbaka sin anmälan.

Relaterat: Tufft läge för lantbrukarna efter torkan

Och det ser likadant ut på andra slakterier i Sverige. Västergötland har ändå klarat sig jämförelsevis bra i torkan, och bönder från andra områden söker sig till Skövde slakteri. Men dessa får man neka.

– Vi måste prioritera våra egna leverantörer, säger Kälvelid.

Hur många djur slakteriet kan ta hand om handlar dessutom inte om slakteriets kapacitet, utan istället om marknaden. Konsumenterna, inklusive kommuner och företag, köper inte tillräckligt med svenskt kött, och då kan inte slakterierna öka sin produktion, förklarar Kälvelid.

– Vi är ju ingen avlämningsplats, utan vi tar in det vi kan sälja.

Relaterat: Värmeböljan slår hårt mot bönderna – matbrist hotar i butikerna
Relaterat: Efter svåra torkan- förbjudet att ta vatten i naturen

Fodersituationen är allvarlig i hela landet, och det kommer bli dyrt för alla som har betesdjur i vinter. Räcker inte fodret och man inte får någon slakttid blir sista lösningen nödslakt direkt på gården. Men då måste djuret kasseras som kadaver, och kan inte tas tillvara på.

– Det är tragiskt, men det är utanför vår kontroll, säger Anders Kälvelid.

Annons