Små fluffiga boveteplättar med rötterna i Ryssland. Perfekt förrätt eller toppa dem med sötsaker & du har en dessert.

Vanligtvis äts de med caviar eller löjrom, Smetana & fint hackad rödlök. Men man kan ju faktiskt toppa dem med precis vad man vill, lite beroende på säsong & tillfälle.

Så här kommer recept på plättarna & några olika toppingar.

Blinier, 4 portioner:

Du behöver följande:

3 dl mjölk

25 gram färsk jäst

2 dl bovetemjöl

1 dl vetemjöl

2 ägg

50 gram smör

1 nypa salt

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke & slå på mjölken. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt allt mjöl & salt. Vispa till en slät smet.

Separera äggen & tillsätt äggulorna i smeten. Låt stå i rumstemperatur & jäsa i ca 30-40 minuter.

Smält smöret & låt svalna.

Vispa äggvitorna till ett hår skum.

Tillsätt smöret & äggvitorna i smeten.

Stek dem på medelvärme med lite smör i botten. De är absolut godast varma eller ljumna.

Toppings:

Smetan

Fint hackad rödlök

Löjrom eller stenbitsrom

Dillkvist

Svartpeppar & citron

Räkor

Tunt hyvlad/skuren fänkål

Blodapelsin

Krasse

Strimlad kallrökt lax

Riven lagrad prästost

Gräslök

Dulche de leche

Rostade valnötter

Färska bär

Ananas

Mynta

Limeskal

Chevre

Päron

Honung

Mat