Folket i Skövde har sagt sitt – Billingehus är stadens mest ikoniska byggnation, enligt ett pressmeddelande. Detta visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Ica Maxi och Marabou. För att hylla stadens stolthet har Faiza Khochba på Ica Maxi Skövde skapat en replika av området – byggd helt i choklad.

Förra julen blev året då svenskarna bytte pepparkakshuset mot chokladhus. Sammanlagt byggdes fler än 100 000 chokladhus runtom i landet och i Skövde avtäcktes Sveriges största chokladhus i form av stadens Rådhus.

Annons

Årets chokladskapelse är cirka 50 gånger 50 centimeter och består av både ljus och mörk choklad. I bygget ingår hotellet, poolen och den karaktäristiska Sankt Lucaskyrkan.

– Vi ville följa upp förra årets rekordbygge i choklad med något extra spektakulärt – från Sveriges största chokladhus till Sveriges minsta Billingehusområde. Det gick åt så stora mängder choklad att vi tappade räkningen på antalet chokladkakor vi använt, säger Micke Petersson, handlare på ICA Maxi, i pressmeddelandet.

Inför bygget gjordes en undersökning där folket i Skövde fick svara på vilken byggnad som de anser vara stadens mest ikoniska. Billingehusområdet fick en majoritetsseger med hela 73 procent av rösterna.

Undersökningen genfördes av Stelacon och omfattade enligt pressmeddelandet en representativ webbpanel bland 101 Skövdebor.