I år är det 15 år sedan Livräddarna Skövde bildades. Livräddardagen var alltså även ett sätt att uppmärksamma detta jubileum.

– Detta är första gången vi anordnar en sådan här dag. Men tidigare har vi ju exempelvis varit med på Friskvårdens dag på Billingen, säger Lisa.

Anledningen till att det skett så många drunkningsolyckor i år är flera, menar Lisa.

– Sommaren har varit väldigt varm. Och det är vanligt att medelålders män överskattar sin förmåga. Men de flesta drunkningsolyckor sker faktiskt på grunt vatten, säger hon.

Hon har några goda råd när det gäller att undvika olyckor.

Annons

– Bada inte ensam och simma längs med stranden. När det gäller båtar, tala om vart ni ska och använd alltid flytväst.

Livräddarna Skövde tränar tre gånger i veckan i Arenabadet. Det tävlas även i livräddning.

– Några kommer till träningen av den anledningen. Andra kommer för motionens skull eller för att få lära sig hur man räddar någon i nöd, säger hon.

Under Livräddardagen föreläste Thomas Karlsson vid två tillfällen om livräddning. Det fanns möjlighet att prova på hjärt-lungräddning och lära sig hur man använder den räddningsutrustning som finns vid badplatserna. Det lockades även med zumba, tävlingar, vattengympa och utmaningar. Räddningstjänst och Polis fanns på plats och informerade om sina verksamheter.

Brandmannen Pär Hagbom förklarade för tidningen vikten av att komma ut på detta sätt och träffa allmänheten.

– Vi får visa vad vi gör och förklarar vad vi tycker att allmänheten ska tänka på. Så när vi fick frågan om vi ville vara med på Livräddardagen var svaret ett solklart ja. Det är så här vi ska jobba, säger han.