Maskerade i rånarhuvor rånade de två 18-åringarna Pressbyrån vid järnvägsstationen i Falköping. De rusade in i butiken och den ena gärningsmannen riktade en pistol mot butiksbiträdet. Han tvingades att öppna kassan så att rånarna kunde ta pengarna.

Sedan hotade gärningsmannen att skjuta den anställde i benen om han inte öppnade dörren till lagret. Den anställde gör som de säger. Där fyller rånaren en låda med cigaretter och pengar och slår sedan till butiksbiträdet i ansiktet med armbågen. Till en av kunderna som befann sig i butiken skrek gärningsmannen "Stopp, du stannar här annars skjuter jag dig".

Den andra gärningsmannen hade en kniv under rånet som han använde för att hålla vakt och övervaka kunderna i butiken som hade fösts in i ett hörn. När rånarna lämnade butiken hade de tagit pengar, cigaretter, frimärken och två drickor.

Annons

Rånet bedöms som ett grovt då gärningsmännen hotat med både pistol och kniv, även om pistolen inte var en riktig. Det finns flera vittnen som sett de misstänkta gärningsmännen i rånarhuvor både strax före och efter rånet. Innan rånet hörde ett vittne dem säga att de behövde kontanter. Ett annat vittne upplevde att männen var narkotikapåverkade.

De greps samma dag som rånet utfördes. I bilen som användes vid rånet och i gärningsmannens lägenhet hittades sedan stöldgods. I lägenheten hittades också kniven och rånarhuvorna som användes vid rånet. På rånarhuvorna fanns gärningsmännens DNA.

Den ena gärningsmannen har erkänt rånet mot Pressbyrån. Enligt honom blev han uppringd av en person som sa att han behövde pengar och undrade om 18-åringen kunde hänga med och råna Pressbyrån. I förhör uppgav mannen då att han inte tänkte så mycket, utan följde bara med. Enligt honom var rånet dåligt planerat och allt gick fort.

Den andra gärningsmannen uppger att han inte minns var han befunnit sig i två dygn innan han greps, därför förnekar han rånet mot Pressbyrån. Detta på grund av att han var påverkad av narkotika.

I lägenheten hittades även stor kasse med nyinköpta kläder och skor samt en helt ny mobiltelefin som handlats i Falköpingsbutiker några timmar innan gripandet. Kvittot hade den ena gärningsmannen på sig, vid storhandlingen hade han en större summa kontanter på sig.

De åtalade är misstänkta för flera brott, bland dem grovt rån, olaga hot med vapen, stöld och brott mot narkotikastrafflagen. De två 18-åringarna misstänks bland annat även för stöld mot flera verksamheter i Falköping den 1 och 2 oktober. De misstänkta förnekar dessa inbrott, men stöldgods har hittats och även DNA och telefonspårning knyter dem till brotten.