– Vi har arbetat med frågan sedan april och det här är den lösning vi kommit fram till, säger Kaj-Eve Enroth (L) ordförande i nämnden.

I grunden handlar det om att nämnden har krav på sig att spara 1,6 miljoner kronor nästa år. Nu är det bestämt att verksamheten stängs vid årsskiftet och då sparas närmare 87 000 kronor.

–Fritidsgården har få besökare, i snitt nio personer, vid varje tillfälle - två kvällar iveckan - som det är öppet. Vi ser också att antalet invånare i Väring som är mellan 13-19 år sjunker.

I och med att det finns andra föreningar i den lilla orten som Värings scoutkår och Värings GIF så finns det möjlighet till andra aktiviteter, menar politikerna.

Fritidsgården bemannas med två tjänster på vardera 20 procent. Dessa tjänster flyttas nu över till Tidans mötesplats , åtta kilometer bort, vilket innebär att öppettiderna här kan ökas ut till onsdag, torsdag och fredag

I konsekvensanalysen konstateras att ungdomarna såklart får ett sämre utbud i Väring. Men å andra sidan är unga mer mobila idag tack vare kollektivtrafik, moped eller föräldrar som skjutsar.

– I många fall fungerar det att åka kollektivtrafikens buss till Tidan men vi kommer också att se över möjligheten att hjälpa till med transport till Tidans mötesplats, säger Enroth.

Ska kommunen gå in och bekosta en buss så blir det också en kostnad men Kaj-Eve Enroth menar att det ändå är billigare än att hålla fritidsgården öppen.

Annons