Många kanske undrar varför jag håller på med en sådan trivial sak – och bråkar om böter för några modulhus som jag ställt upp vid flyktingsförläggningen Stora Ekeberg. Det handlar om rättvisa. Att alla ska behandlas lika – alla ska ha samma förutsättning.

Det är inte för att sätta dit några andra som gjort fel som jag driver ärendet vidare – utan det är för att ändra en idiotisk hantering av tillfälliga bygglov. Jag jobbar med 48 kommuner – och det sätt som Skara kommun uppträtt på är inte normalt i de 47 andra.

Jag läste också att statsarkitekten sagt att ”ingen tjänar på att bråka” – och det är precis den utgångspunkten som jag har. Min förhoppning är förstås att Skara kommun ska ändra regelverket så att kommunala tjänstemän tar de här besluten i framtiden.

Allt började med att jag tog med mig statsarkitekten – jo, han jobbade faktiskt den dagen – ut till Stora Ekeberg. Jag visade upp bobara byggmoduler som ställts upp bredvid min tomt och han var frågande inför detta. Han hade inget svar på om det fanns bygglov – och jag vände mig till byggnadskontoret, som berättade att min granne hade fri lejd för dessa visningsmoduler. Det fanns ett okej att sätta upp detta. Och det är där skon klämmer.

Jag har inte fått böta (175 000 kronor från början) för att jag ville starta skola och för kyrkans verksamhet, som var tanken från början. Jag har fått böta för att jag ställt modulerna på plats. Verksamheten hann inte ens dra i gång. Handlingarna lämnades dessutom in enbart en kvart för sent. Den här typen av idioti bygger enbart på att jag har kritiserat byggnadsnämnden alldeles innan, för hanteringen av bensinkedjan Ingos etablering i Skara.

Skara kommun trodde att Ingo skulle byta färg på sin logo – enbart för att färgerna inte passade in i samhället. Ni skämmer ut er, sa jag – men byggnadsnämnden körde stenhårt vidare. Ingo struntade förstås i det och satte upp sin logga, med rätt färger – och fick böta 14 000 kronor.

Jag vill bara påminna att alla politiker är till för folket – och inte tvärt om.

 

Här finns en lista på saker i Skara kommun som gjort mig mest förbannad genom åren.

1. Lika för lagen. Hur kan kommunen blunda för 25 andra tillfälligt uppställda moduler eller tält – och bötfälla en enda företagare?

Annons

Samtidigt sänkte jag hyran för kommunen med två miljoner kronor på den ekonomiskt hårt drabbade skolan Fame Factory – för att jag vill att skolan ska vara kvar! Jag hade möjlighet att hyra ut lokalerna till Migrationsverket på ett långt avtal – till det dubbla priset!

2. Välgörenhet. Förra året gjorde jag som Skövde kommun – och bekostade en resa med inträde till Sommarland för de som har det sämst ställt i kommunen. Det borde vara en kommunal grej!

3. Köpstaden. Kommunen stoppade livsmedelsbutiker hos mig – i stället etablerades den i Lidköping. Och runt omkring växte ett framgångsrikt köpcentrum fram.

4. Utbildning. En kockutbildning från när jag gjorde Matakuten-programmet i TV 4 blev aldrig av. Skaras ansvariga kom på ett enda möte – sedan tog Vara kommun över idén.

5. Inglasningen av Klostergatan. Jag var beredd på att finansiera idén, precis som i Skövde – där två gator slogs ihop mellan Commerce och Domus. Ingen hörde av sig!

6. Ville starta matfabrik i Skara och bli visad en lokal. Ansvarig på kommunen orkade inte visa mig den, trots att det tagit en kvart. I stället står lokalen tom – och jag har en matfabrik med 15 anställda i Lidköping!

7. Ja-sägarna. Det är sådana som är mest gångbara i Skara. De som har andra åsikter – som Östen Andersson och förre ekonomichefen Tore Johansson – försvinner.

8. Företaget Kellfri har satt upp 15 tält med hela sitt varulager – helt utan bygglov. Ingen från kommunen kan säga att de inte har sett det här – och får Kellfri böta efter samma taxa som jag fått böta efter, så kommer det att kosta runt fyra miljoner!

9. Kommunen jagade alla i Skara som drev restaurang med utskänkningstillstånden – så det slutade med att vi inte har något nöjesliv i staden. Krögarna som fanns i Skara har etablerat sig i andra städer och konkurrerat ut Skara.

 

Kom inte och säg att jag inte försökt hjälpa till i Skara. Jag är den arbetsgivare jämte Jula som skapat flest arbetstillfällen på 30 år! Min utgångspunkt är aldrig att bråka i stället för att lösa saker och ting. Men är motståndaren inte intresserad är det svårt. Du måste vara två för att prata!

Om du tror att du kan bygga ett samhälle utan företagare är du helt snett ute. Jag jämför Skara med en alkoholist – ingen vill höra sanningen, utan bara lögner. Det är det mest gångbara – och det måste åtgärdas omedelbart med ett stort krismöte där alla inblandade träffas!

Bert Karlsson