Under fredagen hade knappt 1000 fotbollsentusiaster samlats i Arena Skövde för att ta del av flertalet föreläsningar. En av föreläsarna var Sebastian Dremmler som sedan två år tillbaka, är ungdomskordinator och chef över det internationella programmet i Bayern München. Hans jobb är att flyga runt världen över och sprida den tyska storklubbens värdegrunder samt visa hur de arbetar för att få fram egna spelarprodukter.

– Vi jobbar i Kina, Thailand, Indien och i USA. Vi vill att så många som möjligt ska, inte nödvändigtvis bli supportrar, men i alla fall veta vilka Bayern München är. Frågar du någon på gatan i USA så ska de veta det. Det är vårt mål.

Tränat världsmästare

Dremmler har varit i fotbollsvärlden i 20 år. Han tog sin proffslicens som tränare 2011 efter att ha gjort praktik hos ingen mindre än Louis van Gaal i tolv veckor – som bland annat tränat lag som Manchester United och det nederländska landslaget. Innan Dremmler tog sin nuvarande tjänst i Bayern gjorde han många år i klubbens akademi som tränare för de olika U-lagen. Alla spelare som just nu tillhör A-truppen, som kommer från den egna akademien, har han varit med och utbildat. En av dessa är den tyske stjärnan, Thomas Müller. Men att hans karriär skulle bli en framgångssaga var inte helt glasklart.

Annons

– Du kunde aldrig sagt i U14 eller U16 att detta skulle bli en världsmästare. Men det är intressant att se honom växa år efter år och se vilken nivå han kan nå.

Men vad är det egentligen som gjort Bayern München så framgångsrikt? Det var det som de flesta i publiken ville ta del av i Arena Skövde på fredagsförmiddagen.

– Fotboll är ingen hemlighet. Det handlar om att göra de små sakerna bra. Det tråkiga är viktigt. En journalist kan tycka att den skriver samma artiklar dag ut och dag in. Men det är jobbet. Det är likadant om du vill bli fotbollsproffs. Bra är bra men kan bli bättre, säger Dremmler och fortsätter:

– Skulle någon komma fram och fråga oss vad framtidens fotboll är så vet inte vi det. Vi jobbar efter det vi vet och det vi samlat på oss i erfarenheter under de senaste 50 åren. Men det viktigaste är det man gör på planen.

Vill komma tillbaka

Och det fick han också visa i arenan senare under eftermiddagen då hans teoretiska del följdes upp av en praktisk där de inbjudna fick ta del av några övningar.

Avslutningsvis, vad tycker du om symposiet?

– Det är viktigt för klubbar och tränare att kopplas samman. Det gör man inte bara genom föreläsningarna utan som i går, då träffades många i baren, tog en öl och pratade fotboll med likasinnade. Förhoppningsvis blir jag inbjuden nästa år också, säger Bayern Münchens ungdomskordinator Sebastian Dremmler.