Förskolor i Skaraborg jobbar för att få bort giftigt material. Kläder, mat och leksaker har granskats och sedan kastats bort.

Men även hemma finns det produkter som kan skada barnet.

Fakta: Så här minskar du giftet

Jennie Laitinen, som studerar till hållbarhetsutvecklare, ger några enkla tips.

Det är bra att d..

Fakta: Så här minskar du giftet

Jennie Laitinen, som studerar till hållbarhetsutvecklare, ger några enkla tips.

Det är bra att damma ofta. Handla även ekologiska livsmedel och köp gröna växter, det renar luften.

Minska plasten. Parfymbefria vardagen, välj trä, rostfritt, bambu och gjutjärn i köket.

Låt inte barnen använda vuxenprodukter, exempel nagellack och smink.

— Kemikalierna gömmer sig i allt. För att plast ska kunna böjas och för att kläder ska kunna lukta, det finns där utan att man tänker på det, säger Jennie Laitinen, som studerar till hållbarhetsutvecklare.

Om barn får i sig farliga kemikalierna kan deras utveckling påverkas. Hormonstörande ämnen kan rubba viktiga ämnen i kroppen och kan leda till att barnens hunger eller pubertet påverkas.

— Gränsvärden är inte till någon nytta. Små värden kan vara farliga än höga och barnets kropp kan reagera på allt, säger Jennie.

"Kemikalieångest"

Annons

Det finns dock några knep som man kan tänka på för att minimera riskerna. Föräldrar kan börja laga mer ekologisk mat, köpa leksaker producerade inom EU efter 2013 samt städa bort damm som suger åt sig kemikalier.

— Jag har kemikalieångest nästan varje dag. Hemma har jag rensat ut köket och har nästan ingen plast kvar. Många av leksakerna är även gjorda av trä, säger mamman Josefine Nordström.

Det var när Josefines första barn föddes för två år sedan som hon började bli allt mer medveten om kemikalier. Något som hon är ganska själv med i hennes umgängeskrets.

— Mina kompisar är inte så pålästa, de bryr sig inte. Jag tror det beror på att det kan bli för mycket att ta in och hålla reda på.

Svårt med info

En annan förälder som tänker på vad barnen utsätts för är Mikael Irhage. Ekologisk mat och storkok börjar bli en vardag i hemmet och för att underlätta för miljön använder han tygblöjor.

— Jag försöker läsa på, men det är inte lätt att ta reda på all information. Man kan inte bara läsa på en burk utan man måste söka.