Annons

Fakta

DETTA HAR HÄNT

2 maj: En sexårig pojke hittas livlös på bassängbotten i badhuset i Skara. Han rädd..

Fakta

DETTA HAR HÄNT

2 maj: En sexårig pojke hittas livlös på bassängbotten i badhuset i Skara. Han räddas till livet och förs till sjukhus. 11 maj: En treårig pojke hittas på botten på Arenabadet i Skövde. Pojken var vid medvetande när han fördes till sjukhus. 1 juni: En inte simkunnig pojke hamnar på djupt vatten på Odenbadet i Falköping och är nära att drunkna. Pojken behöver inte uppsöka sjukvård.

I lördags var en pojke nära att drunkna på Odenbadet i Falköping efter att ha kommit ut på djupt vatten. Det är tredje gången den senaste tiden som någon varit nära att drunkna i Skaraborg.
– Det är ju inte bra, självklart, och vi ser ju helst att inga sådana här olyckor, säger Ulrika Nilsson, en av grundarna till Livräddarna Skövde.

Däremot känner hon ingen oro just nu på grund av att så många tillbud inträffat så tätt och säger att det är vanligare med olyckor när det börjar bli varmt och fler badar, och att tillbuden inte har mer än så med varandra att göra; att de är ett olyckligt sammanträffande.
– Vatten är inte farligt, det är okunskapen som är det, och tyvärr får man nog lägga en del av ansvaret på föräldrarna som inte har uppsikt över sina barn när de badar. De måste ha koll på barnen när de är i vattnet. Badvakterna kan inte ha koll på alla hela tiden. De är badvakter, inte barnvakter, säger Ulrika Nilsson.

Hon säger att det idag finns många fler utbildade badvakter i Skaraborg än för några år sedan och att det har skett en positiv utveckling där. Men att det fortfarande är viktigt att sprida information till föräldrar.
– Och fler simskolor kan vara ett sätt att undvika de här tillbuden. Jag vet inte hur det är i år, men tidigare har det varit högt tryck på simskolorna, och det är viktigt att se till att alla får en plats, säger Ulrika Nilsson.